Viete, prečo je zaváranie zeleniny v kyslom náleve zdravé? A čo ešte je dobré pridať do zaváracieho pohára?

Do značnej miery stále má punc luxusnej plodiny. Vďačí za to najmä typovej, farebnej a chuťovej rozmanitosti. Papriky uloženej na neskoršie použitie vlastne nie je dosť ani vtedy, keď jej vyrastie priveľa. Stačí vedieť, akými rôznymi spôsobmi si môžete uchovať záľahu, ktorú nestihnete skonzumovať začerstva ani rozdať.

12.06.2023 06:00
paprika Foto:
debata

Kyselina zvyšuje stálosť vitamínu

Nakladanie zeleniny v kyslom náleve využíva vlastnosti kyseliny octovej, ktorá zabraňuje rozvoju znehodnocujúcich mikroorganizmov. Okrem toho zvyšuje stálosť obsiahnutého vitamínu C. Do pollitrového zaváracieho pohára pomestíte približne 40 dekagramov hlavnej ingrediencie. Ďalej budete potrebovať štyri deci vody, 50 ml bieleho vínneho octu, dva olúpané a nakrájané strúčiky cesnaku, dve-tri zrnká čierneho korenia, polovicu bobkového listu, čajovú lyžičku soli kopcom a štipku kôpru.

Chladné a tmavé miesto

Soľ prevarením dôkladne rozpustite vo vode. Odstavte a prilejte biely vínny ocot. Do zaváracieho pohára naukladajte plátky papriky očistenej od semienok. Pridajte cesnak, korenie, bobkový list a kôpor. Napokon nalejte osolenú octovú vodu. Navrchu nechajte približne pol centimetra priestoru. Pevne zatvorte a na hodinu či dve dajte pohár upokojiť do vodného kúpeľa. Po tejto procedúre odložte na chladné a tmavé miesto. Plná chuť sa rozvinie najskôr po dvoch týždňoch odležania.

kaleráb Čítajte aj Taký obyčajná, a pritom taká zdravá zelenina: Hubí rakovinové bunky, posilňuje srdce, svaly aj nervy. Pomôže vám schudnúť a spomaliť starnutie

Na suchom vzduchu bez priameho slnka

Ďalšou možnosťou je vysušenie paprík. Ak chcete, môžete ich predtým zbaviť nielen jadrovníka, ale aj šupiek. Najprirodzenejšia, najúspornejšia, ale zároveň aj najzdĺhavejšia metóda spočíva v odparovaní obsiahnutej vody na vzduchu. Vyžaduje si orientačne tri dni trpezlivosti. Nevystavte zeleninu priamemu slnku, UV žiarenie by z nej vytiahlo veľkú časť vitamínov. Jednotlivé kusy ponavliekajte na pevnú niť tak, aby sa navzájom nedotýkali, a zaveste na miesto s prievanom. Podmienkou je suché počasie.

Blanšírovanie predlžuje trvanlivosť

Už za 4 – 5 hodín dosiahnete vysušenie papriky v rúre nastavenej na 50 °C. Dvierka pootvorte, aby proces nespomalila cirkulácia vlahy. Zhruba o polovicu pomalšou, ale zásluhou nižšej spotreby energie lacnejšou verziou je spracovanie v automatickom zariadení určenom na dehydratovanie potravín. Vychladnuté hotové kusy vtlačte do nepriehľadnej vzduchotesnej dózy s viečkom. Vydržia aj pol roka. Trvanlivosť môžete predĺžiť blanšírovaním, čo je ponorenie na niekoľko sekúnd do vriacej vody alebo krátkodobé vystavenie účinku pary. Tak či onak potom nasleduje opačný teplotný šok v studenej vode a napokon – pred samotným sušením – absorbovanie vlahy papierovou kuchynskou utierkou.

ačokča Čítajte aj Trochu paprika, ešte viac uhorka: Zoznámte sa so zeleninou, ktorá má skvelé liečivé účinky na srdce, cievy, dýchacie cesty aj na psychiku

Pred úpravou nerozmrazovať

V mrazničke vydrží paprika v celku či naporciovaná takmer rok, čiže spoľahlivo až do zberu po ďalšej pestovateľskej sezóne. Pred vložením do fólie, mikroténu či celofánu ju poumývajte. Aj v tomto prípade môžete životnosti i zachovaniu prospešných látok a konzistencie, chuti a arómy pomôcť blanšírovaním, ktoré ničí mikróby a pečatí štruktúru buniek. Pred zamrazením zbavte povrch kvapôčok vody. Zabránite tým vytvoreniu kryštálikov, ktoré vedú k tzv. popáleniu mrazom. Rátajte s tým, že paprika už nebude chrumkavá ako začerstva. Pred tepelnou úpravou, napríklad s mäsovo-ryžovou plnkou, ju nerozmrazujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zaváranie #paprika #sušenie #mrazenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december