Celú sezónu ich piplete a nakoniec vám popukajú. Prečo dozrievajúce rajčiny praskajú a ako tomu spoľahlivo zabrániť?

Jedným z najbežnejších – v lepšom prípade len kozmetických – problémov v súvislosti s rajčinami je popukaný povrch už-už dozrievajúcich plodov. Síce len niekedy vedie k hnilobe, ale spoľahlivo zamrzí. Asi ste ten pocit už okúsili: celú sezónu piplete rajčiny a krátko pred zberom vám dokonalý pestovateľský zážitok pokazia popraskané šupky. Našťastie, nie vždy to znemožňuje konzumáciu. Ako sa však takémuto defektu vyhnúť?

14.06.2023 15:30
popraskané rajčiny Foto:
debata

Biftekové sú náchylnejšie

Ak sa chcete vyhnúť praskaniu povrchu rajčín, cielene siahnite po typoch a odrodách, ktoré sú naň náchylné menej ako iné. Určite sa to netýka napríklad veľkoplodých nariasených tzv. biftekových paradajok, respektíve deklarovane rýchlorastúcich druhov. K narušeniu celistvosti šupky dochádza pri náhlych zmenách tempa rastu alebo výkyvoch teplôt a prísunu vlahy i hnojiva. Puknuté plody skúste čo najskôr spotrebovať, ak sú dostatočne zrelé, ale až po precíznom preskúmaní rán. Už prvotné štádium zahnívania alebo kyslý zápach sú dôvodom na okamžité vyhodenie rovnako ako odhalená dužina. Popraskanú časť inak jedlého plodu vyrežte.

Praktický a lahodný dar

Esteticky poškodené, ale zdravé plody si môžete vysušiť. Rajčiny aspoň nahrubo zbavte semien, nakrájané plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka osoľte. V rúre nastavenej na 100 stupňov proces potrvá asi osem hodín. Dvierka nechajte mierne pootvorené, aby vlhkosť necirkulovala. S výslednou ingredienciou môžete ďalej pracovať, a to najmä naložiť ju do ušľachtilého olivového oleja a pridať bylinky počnúc rozmarínom. Eventuálne zahrňte mozzarellové guličky. Praktickým a lahodným darom sotva niekoho urazíte.

paprika Čítajte aj Viete, prečo je zaváranie zeleniny v kyslom náleve zdravé? A čo ešte je dobré pridať do zaváracieho pohára?

Škodlivé sú akékoľvek výkyvy

Plytké kruhovité ryhy okolo plodu blízko k stonke vznikajú neúnosným slnením pri nedostatku olistenia alebo pod vplyvom dlhotrvajúceho úpeku v kombinácii so stanovišťom bez priebežného tieňa. Záchranným opatrením je zriadenie improvizovanej clony. Hlboké pozdĺžne rezy na rajčinách obvykle vyplývajú z veľkých teplotných rozdielov medzi dňom a nocou po skončení leta. Rajčiny vtedy môžete zahriať záhradným rúnom. Zároveň im uberte zálievku. Hviezdicovité pukliny môžu byť odozvou na prehnanú dávku hnojiva. Objavujú sa však aj ako reakcia na nerovnomerné zavlažovanie s kolísaním vysušenia a premokrenia prostredia.

Viacúčelový ochranný kryt

Viacero drobných trhliniek je signálom pravidelnej, ale nesprávne vykonávanej zálievky. Ak to vyvolala tá doplnková z vašej krhly či hadice, začnite dbať na zavlažovanie pred východom alebo po západe slnka. Navyše, akokoľvek je to prácne, snažte sa nezasiahnuť vodou listy a predovšetkým plody. Solídnym viacúčelovým riešením za únosnú cenu je mobilný prístrešok s ľahkým, ale pevným kovovým rámom, kotviacimi kolíkmi a UV odolnou transparentnou polyetylénovou výplňou. Zošikmená strecha odvádza vodu, hlavne však chráni rajčiny pred letnými prívalovými búrkami. Kryt zároveň slúži ako vetrolam a pri zazipsovaní sťahovacej prednej strany izoluje hmyz. Vo výmere 200 × 80 centimetrov ho dostanete orientačne za 80 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #olivový olej #hnojenie #rajčiny #zálievka #praskanie rajčín #biftekové paradajky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december