Letného rezu ovocných stromov sa netreba báť, no pri niektorých druhoch sa nevypláca. Kedy pomáha a kedy ho treba radšej vynechať?

Rez koruny ovocných stromov je vždy individuálny podľa druhu a kultivaru dreviny, ďalej podľa jej vzrastu, zdravotného stavu aj podľa toho, aký tvar koruny požadujeme. Zohľadňujeme aj úrodnosť pôdy, podpník a mnoho ďalších parametrov. Cieľom rezu v prvých rokoch po vysadení je vypestovať silnú a pevnú korunu s pravidelnou rodivosťou.

16.06.2023 06:00
letný rez stromov Foto:
debata (1)

Čo chceme rezom dosiahnuť

V neskorších rokoch udržiavame rezom správny pomer medzi rastom koruny a rodivosťou. Zmladzovacím rezom zabraňujemevy­čerpaniu starých stromov, obnovujeme ich rast aj rodivosť. Rezom môžeme ovplyvniť aj počet, veľkosť a kvalitu plodov. Rast stromu, rozkonárovanie a rodivosť závisia od polohy konárov. Vzpriamené konáre rastú najviac a málo rodia. Čím majú konáre vodorovnejšiu polohu, tým väčší počet kvetných púčikov vypučí na ich hornej strane.

Prečo presvetľujeme

Pri reze je vhodné kombinovať skracovanie konárov s presvetľovaním, pri ktorom odstraňujeme celé konáre. Keby sme hlavné konáre neskracovali, zostali by slabé a ohybné. No pri prílišnom a opakovanom skrátení by sa zasa vytvorili veľmi silné a málo ohybné konáre, koruna by sa zahusťovala a odďaľovala by sa rodivosť. Presvetľovaním sa koruna stromu prevzdušní, presvetlí a vytvoria sa tak lepšie podmienky na udržanie dobrého zdravotného stavu stromu a zlepšenie jeho rodivosti.

topoľ Čítajte aj Zjari ružový, cez sezónu bordový, na jeseň jantárový: Táto drevina obstojí sólo aj ako živý plot, poradí si s mrazmi i chudobnejšou pôdou

Čo ovplyvníme letným rezom

Rez za zelena, ktorý sa označuje ako letný rez, má obmedzujúci vplyv na rast stromov. Výsledky tohto rezu závisia od rastovej fázy, v ktorej bol urobený. Skrátením vegetačného vrcholu vo fáze začínajúceho rastu sa jeho rast oslabí najviac, ale okolité nezaštipnuté letorasty sa podnietia k bujnejšiemu rastu. To môžeme využiť pri tvarovaní nepravidelne rastúcej korunky. Skrátením letorastu vo fáze bujného rastu (jún až začiatok júla) podporíme lepší vývin púčikov, ktoré v hornej časti letorastu prerastú v tzv. predčasné výhony. Pri jadrovinách sa však v tomto období rezu vyvarujeme, pretože potom by sme nezískali veľkú úrodu ovocia.

Podporujeme tvorbu púčikov

Pri jadrovinách skracujeme letorasty až vo fáze končiaceho sa predlžujúceho rastu a vytvárania koncového púčika (koniec júla až polovica augusta). Tento rez má vplyv na lepší vývin púčikov, ktoré už spravidla nevypučia. Pri niektorých kultivaroch sa tak podporuje tvorba kvetných púčikov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letný rez #rez ovocných stromov #presvetľovanie koruny #rodivosť stromov #letorasty #tvorba púčikov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december