Krajšie po ňom kvitnú a nabudúce ešte bohatšie vypučia. Prečo a ako robíme letný rez ruží? O tom, aké budú kvety, rozhodujete vy

Množstvo kvetov, ktoré vytvorí ružový ker počas letného obdobia je individuálnou vlastnosťou kultivarov. Niektoré kultivary kvitnú menej, iné bohatšie, ale o tom, či ker vytvorí maximálny počet kvetov, rozhodujete vy ako pestovateľ. Samozrejme, dôležitá je aj celková starostlivosť.

17.06.2023 14:00
rez ruží Foto:
debata

Načo je letný rez ruží

Pod pojmom letný rez rozumieme skracovanie jednotlivých príliš bujných výhonkov, najmä na kríčkoch veľkokvetých ruží a korún stromčekovitých ruží. No hlavnou úlohou a veľmi dôležitým poslaním letného rezu je podporenie tvorby ďalších nových kvetov. To je celkom v rukách pestovateľa. Dôležitá je zároveň aj pôda, závlaha, hnojenie, počasie i ochrana proti chorobám a škodcom. Aj keby však všetky tieto podmienky boli splnené na jednotku, sotva by sme dosiahli cez leto z jedného výhonku 3 až 4 kvalitné kvety bez správneho letného rezu.

Zásady správneho rezu

Odstraňovať odkvitnuté kvety až po opadaní lupienkov obyčajným odštipnutím kvetnej stopky, tak ako to robíme pri iných kvetoch, je zásadná chyba. Nový výhonok s budúcim kvetom vyrastie príliš vysoko v slabej časti pôvodného výhonku a bude vytiahnutý, tenký a ohybný. Pri odstraňovaní treba dodržať zásady správneho letného rezu. Odkvitnutý kvet odstraňujeme ešte pred úplným opadaním lupienkov. Veľkokvetým ružiam s odkvitnutým kvetom odrežeme aj časť stonky s neúplnými listami, ktoré pod ňou vyrastajú a aspoň s jedným listom úplným. Režeme vo vzdialenosti 5 až 8 mm nad ďalším zdravým púčikom. Najskôr sa však presvedčíme, či výhonok je taký silný, že unesie novú stonku aj s kvetom.

letný rez stromov Čítajte aj Letného rezu ovocných stromov sa netreba báť, no pri niektorých druhoch sa nevypláca. Kedy pomáha a kedy ho treba radšej vynechať?

Keď sa ruže čistia samy

V súčasnosti sa niektoré záhonové ruže šľachtia tak, aby sa po odkvitnutí samy očistili. Je to cenná vlastnosť najmä pri bledých odtieňoch, ktoré pri odkvitnutí tmavnú a rušia celkový dojem výsadby. Mnohokvetým a popínavým ružiam odstraňujeme celé súkvetia naraz. Je to síce prácne, ale potrebné. Rastliny sa nebudú vyčerpávať a založia viac kvetných púčikov pre budúci rok. Odkvitnuté kvety neodrezávame na botanických druhoch ruží, ktorých šípky sú peknou ozdobou záhrad v jeseni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #odkvitnuté kvety #letný rez ruží #záhonové ruže
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december