Leto na skalke: farebné, vkusné, krásne. Ktoré rastliny sú v letných mesiacoch v skalke najkrajšie a ako sa o skalku v tomto období starať?

Po celé letné obdobie sú to popri záhonoch trvaliek najmä rozmanité skalné partie, ktoré poskytujú rôzne premenlivé farebné obrazy. Letná kvetena býva zvyčajne mohutná, farby sú žiarivé a pestré. V tomto čase ovládnu jednotlivé políčka medzi kameňmi i celé skalky a kamenné múriky napríklad gypsomilky.

18.06.2023 14:00
oman Foto:
debata

Nevestin závoj a iné

Gypsomilky kvitnú množstvom jednotlivých bielych a ružových kvetov vrátane kultivaru známeho ako nevestin závoj (Rosenschleier). Sú to cenné a bohato kvitnúce trvalky s plnými ružovými kvietkami. Tento kultivar je vhodný najmä na väčšie suché múriky na výslní. Podvečer sa v letných skalkách rozžiaria veľké žlté kvety pupalky missourskej, každý deň nové, aby ráno, alebo podľa počasia aj neskôr, znovu zhasli. Ďalšia pupalka Fyrverkeri má vyšší vzpriamený vzrast, červené puky a jej krásne žlté kvety ostávajú otvorené po celý deň.

Leto v znamení kvetov

K bohato rastúcim a k najznámejším druhom patrí zvonček karpatský a jeho početné kultivary. Z drobnejších zvončekov je vhodný do skaliek napríklad Campanula cochleariifolia s nežnými, svetlomodrými zvončekovými kvetmi a jeho kultivary, ktoré majú biele a tmavomodré kvety. Ďalšie zvončeky, najmä juhoalpského pôvodu a ich kultivary kvitnú po celé leto pôvabnými hviezdičkovitými kvetmi.

borievka sibírska Čítajte aj Potrebujete vyplniť priestor v záhrade skôr do šírky? Táto vždyzelená drevina vám to splní. Pripomína tuju, je nenáročná a dobre sa tvaruje

Len pre skúsených záhradkárov

Letné horce majú žiarivomodré kvety, ktoré rozkvitajú postupne od júla až do septembra. Na sklonku leta rozkvitá nádhernými veľkými, vo vnútri tyrkysovomodrými a zvonku zelenkastými, bielo pásikovými kvetmi tibetský druh horca s trávovými listami, ktorý patrí k vzácnym a obdivovaným skalničkám. Je však vhodný skôr pre skúsenejších pestovateľov. Obľúbeným spoločníkom horcov je tunika lomikameňovitá vhodná do suchých múrikov. Je to skalnička, ktorá kvitne celé leto plnými ružovými kvetmi podobne ako silenka Schaftova.

Čo ešte kvitne

V tomto období rozkvitá na skalkách aj oman (na obr.). Je to vďačná suchomilná rastlina so žltými lúčovitými kvetmi. Okrem toho sa môžeme tešiť z pamajoránu obyčajného s ružovofialovými kvetmi a intenzívnou vôňou. Okrem všetkých spomenutých druhov kvitne v lete aj mnoho ďalších skalničiek. Veľa druhov kvitnúcich na jar opakuje v letnom období kvitnutie, najmä po skorom zrezaní po prvom kvitnutí. V lete na skalke nie je veľa práce. Ošetrovanie rastlín sa obmedzuje na pletie, zálievku v prípade potreby, kyprenie pôdy, odstraňovanie odkvitnutých kvetov a na ochranu proti škodcom a chorobám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Skalka #Omán #skalničky #trvalky #horce #zvončeky #gypsomilky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december