Uhasí smäd, pomôže schudnúť a udržať zdravé srdce aj trávenie. A pozitívne účinky tejto zeleniny na krásu sú priam legendárne!

Obsahujú veľa vody, preto sú ideálnou letnou potravinou, ktorá uhasí smäd a osvieži. Okrem toho majú uhorky mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Pomáhajú udržať v kondícii srdce, črevá aj kožu, dokonca pôsobia ako prevencia proti rakovine. Sú však veľmi náročné na teplo a na teplotné výkyvy reagujú citlivo. Uhorky vyžadujú výhrevnú a zásaditú pôdu s veľkou zásobou živín.

19.06.2023 06:00
uhorky Foto:
debata

Veľa slnka, žiadny vietor

Pozemok, na ktorom pestujeme uhorky, by mal byť čo najviac slnečný a chránený pred vetrom. Uhorky môžeme úspešne pestovať medzi vyššími rastlinami, napríklad kukuricou, rajčiakmi alebo ružičkovým kelom. Pestujeme ich z priamej sejby alebo z predpestovaných priesad. Rodivosť sa zvyšuje vekom osiva, preto vysievame skôr staršie osivo, pokojne až 3 alebo 4-ročné. Do voľnej pôdy vysievame uhorky v druhej polovici mája. Kým uhorky narastú a pokryjú celú plochu, môžeme v priestore medzi nimi pestovať šalát alebo kaleráb. Uhorky na priesady vysievame v apríli.

Rastliny potrebujú oporu

V priaznivých podmienkach uhorky rýchlo vyrastú a potrebujú oporu. Každú rastlinu opatrne vyväzujeme na opornú konštrukciu. Úväz musí byť dostatočne voľný, aby sa nezarezával do stonky. Keď hlavné výhonky prerastú nosný drôt, skrátime ich za druhým listom nad drôtom. Asi do výšky pol metra odstraňujeme všetky bočné výhonky na hlavnej stonke a potom ponechávame za každým listom jeden plod. V druhej polovici rastového obdobia odstraňujeme prebytočné výhonky a časti rastlín, ktoré sú napadnuté ochoreniami.

paprika Čítajte aj Viete, prečo je zaváranie zeleniny v kyslom náleve zdravé? A čo ešte je dobré pridať do zaváracieho pohára?

Ako ich ošetrujeme

Uhorky treba pravidelne a výdatne polievať. Okopávame plytko, väčší význam má prihrnutie rastliny pôdou. Dôležité je prihnojovanie. Uhorky z voľnej pôdy zberáme približne od polovice júla do polovice septembra postupne tak, ako dozrievajú. Najmä uhorky nakladačky nesmieme nechať na rastlinách prezrieť. Takéto plody by vytvárali semená a vyčerpávali rastliny. Nakladačky zberáme spočiatku každodenne, neskôr raz za dva alebo tri dni.

Osviežujú a chránia

Uhorky sú v lete ideálnou potravinou, pretože uhasia smäd a ochladia. Vďaka vysokému obsahu vody a nízkemu obsahu kalórií sú ideálne pri chudnutí. Podporujú činnosť čriev a aj ich zdravie, pretože pomáhajú likvidovať patogény a cudzopasníkov v tráviacom trakte. Uhorky majú vysoký obsah draslíka, čo z nich robí zeleninu vhodnú pre srdce. Ďalšie látky zasa fungujú ako prevencia rakovinových procesov. No a priaznivé účinky uhoriek na pokožku a pleť sú legendárne. Potvrdiť ich môže každá žena, ktorá vyskúšala pleťovú masku z nakrájanej uhorky alebo uhorkové kolieska priložené na opuchnuté a unavené oči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rakovina #zelenina #srdce #osvieženie #draslík #uhorky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december