Ani v tej najmenšej záhrade by nemala chýbať okrasná zóna. Ako ju zostaviť a zaplniť rastlinami, aby nás tešila, ale nezaťažovala?

Pozemok obdĺžnikového tvaru pozoruhodne vyváži a opticky rozšíri kvetinový záhon v tvare vlny. Prísne geometrická formácia sa zase hodí ako lem chodníčka. Viete, ako takúto plochu koncipovať a zaplniť vegetáciou tak, aby vám robila radosť celoročne a bez prehnane zaťažujúcich nárokov?

19.06.2023 14:30
okrasný záhon Foto:
debata

Pozor na nedostupnosť plôch

Ani v menšej a pragmaticky poňatej záhrade s akcentom na plodiny a bylinky by na vyváženie biotopu aj zážitku nemala chýbať zóna s okrasnými rastlinami. Pri plánovaní a zriaďovaní sa oplatí dodržať niekoľko základných zásad. Bez ohľadu na pôdorys kvetinového záhona neignorujte pri jeho rozkresľovaní a uvádzaní do praxe podstatné prevádzkové záležitosti. V prvom rade sa aj počas plného rozmachu flóry potrebujete dostať na všetky miesta. Riešením môžu byť šikovne vynechané manipulačné priestory – ideálne až v šírke fúrika, minimálne však na hladký prechod a prácu s ručným náradím. Dajte si záležať na vyčistení pôdy od buriny a kameňov, najmä ju však uvoľnite, aby dostatočne prepúšťala vlahu. Stojaca voda v podloží totiž takmer vždy vedie k zahnívaniu koreňov. Na záver si ujasnite, či hodláte vybudovať predelovú obrubu napríklad zo starých tehál alebo kovových prefabrikátov. Je to síce pomerne prácne a ešte aj nákladné, ale ide o inštaláciu na dlhý čas, takýto prvok uľahčuje starostlivosť o zeleň vrátane prípadnej vedľajšej pažite, tlmí teritoriálnu rozpínavosť buriny a pôsobí uhladenejšie.

Farebný súlad nie je všetko

Nakombinovať osadenstvo tak, aby kontinuálne a rovnovážne prinášalo potechu počas celého roka, je trochu alchýmia a priam projekt. Určite nedajte priechod improvizácii počas zavítania do záhradného centra. Nezaškodí pohrať sa počas dlhých zimných večerov v teple obývačky s aranžmánom zohľadňujúcim všetky najčastejšie sledované kritéria. Vyhnete sa sklamaniu a nebudete sa dodatočne chytať za hlavu. Vyššie rastliny, samozrejme, patria v záhone do úzadia v zmysle najfrekventova­nejšieho pozorovateľského miesta: chodníka pred domom, terasy, trávnika. Harmonický celok treba vytvoriť aj podľa farebnosti a najmä obdobia kvitnutia. Pochopiteľne, dôležité sú aj požiadavky jednotlivých druhov na slnečnosť, ochranu pred vetrom, pH a ďalšie parametre substrátu, prísun vlahy a živín. Navyše, zvážiť treba aj vhodnosť konkrétnych susedstiev.

oman Čítajte aj Leto na skalke: farebné, vkusné, krásne. Ktoré rastliny sú v letných mesiacoch v skalke najkrajšie a ako sa o skalku v tomto období starať?

Trvalky na úkor letničiek

Obligátnych jarných kvetov je naozaj uspokojivý počet: siahnite po narcisoch, prvosienkach, krókusoch, tulipánoch, bleduliach. V lete preberú štafetu ruže, georgíny, muškáty, petúnie, gladioly. Jeseň môže byť v znamení rozchodníkov, chryzantém, veterníc, astier, prilbíc. Nuž a zimných, respektíve predjarných úloh sa na uzavretie kolobehu zhostia hamamel, kalina, jazmín nahokvetý, tavolín, čemerica čierna. Ak sa vám nechce príliš často odštipovať zvädnuté kvety alebo odchádzajúce výhony, cielene uprednostnite pomalšie rastúce typy. Burinu do značnej miery môžete utlmiť podzemným rúnom prepúšťajúcim vodu i vzduch, na povrchu ju zhatá mulč. Pomôže aj zvýšenie podielu trvaliek a dekoratívnych drevín na úkor letničiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #plodiny #kvetinový záhon #okrasné rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december