Neuveriteľne chutné ovocie vám dodá mega dávku vitamínu C, významne pomôže s trávením mäsa, vyženie z tela toxíny i zápaly a celé týždne sa nepokazí

Rastlinný príbuzná známejšej papáje má veľmi lahodnú chuť, ktorá pripomína ananás, jahody aj samotnú papáju. Práve pre príbuzenstvo a podobnosť s papájou sa babaco zvykne nazývať aj horská papája. U nás toto ovocie nie je známe, pretože sa stále pestuje predovšetkým na Novom Zélande a v oblasti pôvodu, čo je Južná Amerika.

22.06.2023 14:00
babaco Foto:
debata

Rastie ako uhorky

Babaco si však všimli už aj európski pestovatelia a mnohí sa snažia napodobniť vhodné prírodné podmienky tak, aby dosiahli úrodu babaca. Toto ovocie je totiž veľmi zdravé a nášmu telu všestranne prospieva. Našťastie sa ukázalo, že babaco je pomerne prispôsobivá rastlina a dá sa dopestovať aj v našich podmienkach. Rastie na malých kríkoch, ktoré dosahujú výšku asi 1,5 metra. Plody majú dĺžku okolo 20 – 30 centimetrov a hrúbku približne 10 centimetrov. Vzhľadom pripomínajú tekvicu a trochu aj uhorku. Babaco rastie aj dozrieva rýchlo.

Sladké, no málo kalorické

Babaco je ovocie, ktoré chutí osviežujúco a sladko, napriek lahodnej sladkej chuti však má len nízky obsah cukru. Je teda vhodné aj pre ľudí, ktorí sa snažia zbaviť nadbytočných kilogramov. Babaco sa konzumuje surové, a to buď samostatne alebo v čerstvých ovocných šalátoch. Krája sa aj so šupkou pozdĺžne na pásy alebo priečne na plátky. Zrelé babaco má žltú šupku s hnedými škvrnami a žltú sklovitú dužinu. Dužina sa môže jesť priamo, výborná je aj v džúsoch, džemoch a všetkých podobných výrobkoch, do ktorých by ste spracovali napríklad aj papáju alebo melón. Babaco je skvelé aj v tom, že ho môžete skladovať mimo chladničky aj niekoľko týždňov a nepokazí sa.

ďatelina Čítajte aj Trápi vás zlé trávenie, máte kŕče či žalúdočné vredy? Siahnite po rastline, ktorá pomôže aj k lepšiemu spánku a zmierni príznaky menopauzy

Prečo je také zdravé

Babaco je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, vitamínu C má skutočne mega dávku. Veľmi hodnotný je pre nás aj enzým papaín, ktorý významne pomáha nášmu tráveniu, a to najmä v momente, keď je potrebné trávenie bielkovinových vlákien. Preto je papaín vhodný pre konzumentov mäsa, ktorí by si mali do jedálnička stabilne zaradiť babaco alebo papáju. Okrem toho má babaco aj protizápalové účinky, likviduje patogény a zbavuje telo toxínov, čím plní zároveň úlohu silnej protirakovinovej prevencie. Vďaka protizápalovým a antiseptickým účinkom je babaco vhodné aj na poranenia kože, štípance či popáleniny. Posilňuje imunitu, pomáha tráviť aj lepok a všeobecne pomáha pri všetkých stavoch, kde existuje alebo hrozí zápal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rakovina #ovocie #vitamín C #uhorka #tekvica #papája #babaco #čerstvé šaláty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december