Dvakrát meraj, raz stavaj: Svojpomocné vybudovanie ohniska v záhrade nemusí byť náročné ani drahé

Ohnisko je pridanou hodnotou záhrady za domom alebo pri vidieckej chalupe. Okrem starosvetského stacionárneho táboráku si môžete zadovážiť aj mobilnú inštaláciu, ktorá má viacero konkurenčných predností. Záhrada tak získa šmrnc a novú funkcionalitu. K dispozícii sú aj instantné riešenia, ktoré neurazia vkus a spája sa s nimi mnoho benefitov.

23.06.2023 06:00
prenosné ohnisko Foto:
debata (1)

Dvakrát meraj, kým vybuduješ

Svojpomocné zriadenie fixného ohniska v záhrade nie je nezvládnuteľne náročné a nákladné. Bez ohľadu na to, či bude zapustené do zeme, klasické kempové obkrúžené kameňmi na úrovni terénu alebo potiahnete múry do výšky, treba si dobre rozmyslieť stanovište. Prihliadať musíte na blízkosť zázemia i servisných priestorov, okolitú zeleň počnúc konármi drevín nad danou zónou, ale i harmonické susedské vzťahy, ktoré sa niekedy dokážu rozplynúť ako dym, keď dymom obťažujete.

Stanovište podľa situácie

Romantický večer v súkromí, posedenie s priateľmi, cieľová motivácia pre deti, aby si cez deň bez reptania ušpinili prsty hlinou spolu s vami. Ohnisko spríjemní atmosféru, natiahne sezónu večierkov v exteriéri o niekoľko jarných i jesenných týždňov, čo-to si nad ním opečiete alebo ukuchtíte v pahrebe. Prefabrikované prenosné modely radovo stoja len desiatky eur, dajú sa ako lusknutím prstov situačne postaviť na to či ono miesto (a neskôr ukryť mimo cesty i dohľadu, ak usúdite) a pri správnom výbere sú nádherným štýlotvorným prvkom. Zvážiť môžete typ upevnenia, tvar a rozmery, materiálové vyhotovenie, farbu, stupeň ochrany okolia, doplnkové zariadenia: rošty, kutáče, ražne.

hadovec Čítajte aj Narastie vám po pás, korene má až dva metre hlboko. Stačia mu skromné podmienky a lieči kŕčové žily aj reumu

Trendová imitácia hrdze

Najmä pri uložení liatinovej misy na oheň priamo na zem, eventuálne na dlažbu napríklad na terase určite nezavrhnite úvahu o tepelne odolnej podložke. Eliminuje obavy z rizika požiaru a znečistenia popolom alebo – pri kulinárskom využívaní – prskajúcou mastnotou. Dostatočne stabilným a z dekoratívneho hľadiska zrejme ešte atraktívnejším variantom sú trojnožkové vyvýšené misy s praktickými postrannými držadlami. Stále sa pritom pohybujeme v intenciách hmotnosti pod 10 kg, ktorú pri prenášaní na krátku vzdialenosť zvládnu aj osoby so slabšou fyzickou kondíciou. Zatiaľ čo v spomenutých prípadoch sa priam núka trendový korten, čiže imitácia hrdze, ku „kotlíkovému“ artiklu zavesenému na reťaziach sa azda najviac hodí čierna farba. Takéto odporúčanie sa týka aj malých „košov“ na oheň. Vzhľadom na svoju „deravosť“ majú integrovanú žiaruvzdornú podložku a zoženiete ich už za 20 – 30 eur.

Prenosné mexické krby

Okrúhly pôdorys misy na oheň je pod vplyvom sily zvyku asi to prvé, čo človeku skrsne. Nič vám však nebráni siahnuť po nevšednejších artikloch: šesť- či osemuholníkoch. Fóbiu z odlietajúcich iskier, ktorá je predovšetkým hneď vedľa domu alebo obďaleč vegetácie uprostred leta značne oprávnená, utíšia lapače dizajnovo dotvárajúce celok: vôbec nepôsobia rušivo. Alternatívou mís a košov na oheň sú tzv. mexické prenosné záhradné krby z dekoratívnej terakoty, ale aj ocele alebo bronzu. Aj so stabilizačnou konštrukciou majú výšku okolo 80 cm, plnia sa bočným otvorom a z guľovitého korpusu plynule vzchádza komín. Bežné verzie vyjdú na 50 – 60 eur, za sofistikovanejšie si trochu priplatíte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kotlík #ohnisko #trojnožkové misy #záhradné krby
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december