Najskôr vyhryzie malé dierky, časom obžerie všetko. Ako zastaviť húsenicu, čo likviduje listy ovocných stromov a nepohrdne ani okrasnými drevinami?

Likviduje čerstvo vypučané listy ovocných stromov, ale nepohrdne ani zeleňou bobuľovín a okrasných drevín. Piadivka jesenná je pre záhradu pohromou najmä vo svojej menšej verzii. Oslabený strom sa síce pozviecha, ale pri opakovaných útokoch piadivky jesennej sa znižuje jeho úžitková hodnota a klesá životaschopnosť.

24.06.2023 06:00
piadivka Foto:
debata

Pohyb vpred vzpínaním

Nenásytná piadivka jesenná (Operophtera brumata) je subtílny motýľ, ktorého svetlozelené húsenice dlhé 2 – 3 cm poškodzujú listy plodonosných drevín už pri vzchádzaní. Pustia sa však aj do pukov, kvietkov, ba zárodkov plodov – napríklad čerešní. Charakteristický pohyb vzpínaním stredu tela, ktorý vytvorí hrb ako základ ďalšieho posunu, viedol k alternatívnemu označeniu vlnopasník ovocný. Spúšť spôsobuje najmä subtílnejší variant tohto polyfága, hoci aj väčší (Erannis defoliaria) sa pustí do vegetácie.

Do koruny musia vyliezť

Piadivka jesenná sa v lete kuklí v zemných úkrytoch. S príchodom prvých mrazov z nich vylieza v záujme udržania kontinuity. Hnedosivé samičky so zakrpatenými krídelkami rovnakej farby nevedia lietať, do koruny stromu teda musia vyliezť. Sivožltých až béžových samčekov s rozpätím funkčných krídel 2,5 cm vábia feromónmi. Každá nakladie prednostne hneď vedľa miest púčikov 200 – 300 červenkastých vajíčok s veľkosťou do pol milimetra. Spočiatku iba milimetrové sivé húseničky sa z nich liahnu skoro na jar a okamžite začínajú s pľundrovaním. Skaza však zväčša vyzerá horšie, než je jej reálny efekt. Kým napadnutie nie je naozaj rozsiahle, stojí za zváženie, či piadivke jesennej vôbec vzdorovať.

hnedá škvrnitosť listov Čítajte aj Hnedé škvrny na listoch ovocných stromov: Je to vážne? Aj tu platí, že keď nezaberie prevencia, je potrebná liečba

Mikroskopickí aj operení predátori

Ak ste si odpovedali, že áno, hlavne v prípade predchádzajúceho zamorenia záhrady skontrolujte po zime púčiky drevín. Pre húsenice sú fatálne prípravky na báze Bacillus thuringiensis, ktoré nijako neubližujú životnému prostrediu, nepoznačujú budúcu úrodu a neovplyvňujú samotnú drevinu. Aplikujú sa pri vonkajšej teplote nad 15 °C. Prirodzeným predátorom sú aj sýkorky a podobné menšie vtáctvo. Stačí ho v zime privyknúť na váš pozemok prostredníctvom prikrmovania.

Lepivé prstene

Vzhľadom na spomenutú neschopnosť samičiek piadivky jesennej lietať je riešením zahatať im najneskôr v septembri cestu nahor, a to lepivými pascami obopínajúcimi kmeň približne vo výške 70 cm. Prsteňové bariéry si môžete vyrobiť aj svojpomocne. Vystrihnite približne na dlaň široký a primerane dlhý pás papiera, natrite ho nezasychajúcim lepidlom a upevnite konopným motúzom alebo drôtom, aby dôkladne priliehal. Občas skontrolujte, či po silnom vetre nezostali zachytené okolité vetvičky alebo listy ako nežiaduci mostík. Na jar oblepenie odstráňte. Proti roztrhnutiu aj vlhkosti odolné lepivé pásiky tohto typu vyjdú v hobby markete na necelé euro na jeden strom. Existujú aj špeciálne komerčné preparáty, ktoré sa nanášajú priamo na kmeň, sú kompostovateľné a celkovo spĺňajú zásady ekologického farmárstva. V tmavozelenom vyhotovení neznižujú estetickú kvalitu prostredia. Kilogram stojí okolo 20 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #húsenica #škodca #ovocné stromy #okrasné dreviny #piadivka jesenná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december