Sú vyvýšené záhony výhodné? Na ktorých miestach sú naozaj užitočné a aké by mali byť ich rozmery, aby plnili svoj účel?

Vyvýšené záhony sú v záhrade výrazným architektonickým prvkom. Samostatný vyvýšený záhon vytvára potrebnú vyvýšeninu pre atraktívnu rastlinu, skupina záhonov je vhodná na dláždené plochy. Vyvýšené záhony by mali byť pospájané ľahko priechodnými a dostatočne širokými cestičkami, aby bol pohyb medzi nimi bez obmedzení, nepohodlia a práca bez problémov.

25.06.2023 06:00
vyvýšené záhony Foto:
debata (1)

Kde všade sú vhodné

Vyvýšený záhon je veľmi užitočný tam, kde je pôda v záhrade neúrodná alebo nevhodná na pestovanie určitých rastlín. V záhrade s alkalickou pôdou sa v nich dajú pestovať aj rastliny vhodné do kyslej pôdy. Navyše, rastliny v nich majú priestor pre rast a potrebujú menej starostlivosti ako pri pestovaní v nádobách, kde pôda rýchlejšie vysychá. Veľkou výhodou vyvýšených záhonov je to, že sa dá o ne starať aj posediačky. Dobre navrhnuté vyvýšené záhony umožňujú prácu aj starším, invalidným alebo telesne slabším záhradkárom. Výška záhonov by mala byť prispôsobená individuálnym nárokom a šírka taká, aby bola pri práci pohodlne dosiahnuteľná celá plocha záhonu.

Sú aj výhodné?

Využitie vyvýšených záhonov je v obmedzených priestoroch malých záhrad vysoko ekonomické. Vo väčších záhradách môžu byť vyvýšené záhony užitočné a atraktívne ako deliaci a architektonický prvok. Keďže drenáž vyvýšených záhonov je úplne nezávislá od spodnej vrstvy pôdy, sú tieto záhony mimoriadne užitočné v záhradách s nepriepustnou pôdou. Rozmery vyvýšeného záhona môžeme voliť tak, aby sa dal ľahko prispôsobiť na prikrytie pareniskovým oknom, čo umožní pestovanie aj v zime.

borievka sibírska Čítajte aj Potrebujete vyplniť priestor v záhrade skôr do šírky? Táto vždyzelená drevina vám to splní. Pripomína tuju, je nenáročná a dobre sa tvaruje

Ako ich stavať

Veľké vyvýšené záhony môžeme rozdeliť na časti s rozdielnym substrátom, ktorý zodpovedá požiadavkám rozličných skupín rastlín. Rastliny vyberáme ideálne tak, aby vytvárali postupný efekt počas celej sezóny. Vyvýšené záhony môžeme stavať z rôznych materiálov, napríklad z tehál, dreva alebo kameňov. Zemina vo vyvýšenom záhone sa vysuší rýchlejšie ako pôda v bežných záhonoch, preto je dôležité častejšie rastliny polievať. Pôda rýchlejšie vysychá najmä tam, kde sa dotýka opornej steny. Keď zvýšime obsah humusu v pôde, zvýšime aj jej schopnosť zadržať vodu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #záhrada #humus #vyvýšené záhony #substrát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december