Zabudnite na anglický trávnik bez chybičky, trendom už nie je tip top zelený koberec, ale pestrá lúka! Ako na to, aby vyzerala prírodne, ale pritom upravene?

Nielen neobrábaný kút záhrady, ale aj relaxačné a pohľadové zóny môžete premeniť na prírodne ladený kútik. Namiesto úhľadného bezchybného trávnika pestrá veselá lúka s lúčnymi kvetmi – to je trend súčasnosti. A treba povedať, že veľmi pekný a príjemný. Prirodzené prostredie je výborným miestom na relax.

28.06.2023 06:00
prírodná záhrada Foto:
debata

Nielen pekné, ale aj užitočné

Prostredie čo najviac podobné prírodnému navyše priláka do záhrady motýle, vtáky a malé živočíchy, ktoré sú potravinovo závislé od lúčnych kvetov a tráv. Na lúku s lúčnymi kvetmi nepotrebujete nijaký osobitný druh pôdy. Práve naopak, čím je pôda chudobnejšia, tým lepšie. Z nekultivovaného pozemku odstráňte vrchných 5 – 7,5 pôdy a premiestnite ich do zeleninovej záhradky. Obnažený povrch zľahka pohrabte. Získate osevnú plochu, ale treba z nej odstrániť kamene. Pred osiatím počkajte týždeň či dva, aby hlboko koreniaca burina mala čas vyrásť. Len čo sa objaví, vykopte ju.

Vysejte si lúku

Najlepší čas na osiatie novej lúky je koniec septembra, keď je pôda prehriata a hrozí menšie nebezpečenstvo, že semenáčiky na horúcom slnku zaschnú. Použite lúčnu zmes semien trávy a kvetín zmiešanú z 80 percent trávy a 20 percent kvetín. Zmes plytko vysejte a lúku pravidelne zalievajte, kým sa nové rastliny nerozrastú. Rastliny zo semien vysiatych na jeseň budú nasledujúcu jar pekne vyrastené. S kosením počkajte do júna, aby ste rastlinám poskytli dosť času na vytvorenie semien. Nože kosačky nastavte na výšku 5 – 7,5 centimetra.

náhrada trávnika Čítajte aj Chcete sa zbaviť práce a starostí s trávnikom? No tak ho nemajte. Poradíme, čím nahradiť zelený koberec, aby ste netrpeli ani vy, ani záhrada

Čo robiť po kosení

Po pokosení nechajte trávu jeden či dva dni ležať, takže akékoľvek semená môžu dozrieť a vypadnúť do pôdy, kde môžu klíčiť. Potom pokosenú trávu odpracte, aby sa živiny zbytočne nevracali do pôdy. V priebehu jedného roka pokoste lúku v rovnakej výške dva- či trikrát. V ďalších rokoch by mala celkom stačiť jedna či dve kosby, závisí to od rastu rastlín.

Čo keď už trávnik máme

Pri zakladaní lúky s divými rastlinami na existujúcom trávniku miesto najprv pohrabte, potom ho dôkladne zalejte a rozhádžte naň semená v množstve odporúčanom na obale. Ak osádzate trávnik divo rastúcimi rastlinami vypestovanými v črepníkoch, odstráňte najskôr časť mačiny, veľkú ako je priemer črepníka. Lopatkou vykopte do zeme jamku, rastlinu opatrne vyberte a dajte ju do jamky. Pritlačte koreňový bal do zeme a dôkladne polejte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #Tráva #trávnik #lúka #lúčne kvety #prírodná záhrada
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december