Dá do poriadku trávenie, pečeň a v strese upokojuje. Listy sa hodia takmer do všetkých jedál a vraj zaručia dlhý život

Predpokladá sa, že pochádza z východného Stredomoria, ale oceňujú ho v mnohých ďalších krajinách. Číňania túto rastlinu považujú za záruku dlhého života. Niečo na tom bude, pretože koriander má mnoho priaznivých účinkov na zdravie. Semená sa používajú na prichutenie alkoholických nápojov alebo prekrytie nepríjemnej chuti liekov, listy sa používajú pri varení.

29.06.2023 06:00
koriander Foto:
debata (1)

Ktoré sú najlepšie

Existujú dve hlavné odrody koriandra. Cilantro sa pestuje pre čerstvé prenikavo voňajúce listy, ktoré sa používajú ako prísada do šalátov. Druhá odroda, Morocco, sa zasa pestuje pre semená, ktoré sú po rozdrvení výbornou príchuťou do jedál s karí alebo do jedál z bravčového mäsa. Semená obidvoch odrôd sa dajú kúpiť v záhradníctvach alebo si ich môžete vypestovať.

Vôňa rovno pri dverách

Črepník s koriandrom Cilantro môžete pestovať pri kuchynských dverách, aby ste v prípade potreby mohli pridať čerstvé listy do šalátov alebo iných jedál. Listy koriandra nesušíme, ale môžeme si ich zamraziť, ak ich neskonzumujeme čerstvé. Mrazíme ich nadrobno nasekané v malých dávkach v sáčkoch alebo v miskách na ľad. Semená koriandra Morocco zberáme vtedy, keď sa zaguľatia, ale ešte skôr, než úplne dozrejú a začnú vypadávať. Rastliny môžete aj opatrne vytrhnúť zo zeme prv, než sa vysemenia. Potom ich na chladnom, tmavom mieste zavesíme opačným koncom nad papier. Počas dozrievania budú semená padať na papier, odkiaľ ich bez problémov pozbierame. Uskladňujeme ich v uzavretej sklenej nádobe a v tme.

alpínia Čítajte aj Viete, ktorú rastlinu volajú korenie života? Príbuzná zázvoru pomáha srdcu, tráveniu, upravuje cholesterol a dokáže aj zmierniť bolesť kĺbov

Vydržia veľa rokov

Semená koriandra si udržia klíčivosť dlho, môže to byť až šesť rokov. To platí za predpokladu, že ich uskladníte na suchom a tmavom mieste. Odložte si semená na ďalší rok, aby ste aj v nasledujúcom roku mohli zberať listy tejto rastliny. Oplatí sa, koriander je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý. Predovšetkým pôsobí priaznivo na tráviaci systém, má aj protizápalové účinky a upokojuje podráždené nervy, pretože funguje ako mierne sedatívum. Pomáha tiež udržať zdravé srdce, kĺby a mozog. Je aj naším veľkým ochrancom proti rôznym baktériám spôsobujúcim choroby, napríklad infekcie močových ciest.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #semená #koriander #šaláty #klíčivosť #jedlá z bravčového mäsa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december