Ako rezať listnaté kry v lete po odkvitnutí: Kedy mierne, kedy drasticky a kedy ich radšej nechať voľne rásť?

Mnoho opadavých listnatých krov, ktoré kvitnú na jar alebo v skorom lete, kvitne na výhonkoch vytvorených v predchádzajúcom vegetačnom období. Niekedy sa kvety vytvárajú na minuloročnom dreve, iné kry vytvárajú kvety na krátkom bočnom obraste vytvorenom na vlaňajšom dreve. Odstraňovanie odkvitnutých súkvetí je prevenciou proti plytvaniu energiou na tvorbu semien.

30.06.2023 06:00
rez listnatých krov Foto:
debata

Bez rezu to nejde

Hoci by ste mohli mať pokušenie nechať listnaté opadavé kry po odkvitnutí voľne rásť, bez pravidelného rezu, ktorý stimuluje tvorbu vitálnych mladých výhonkov blízko povrchu zeme, to naozaj nejde. Mnoho krov patriacich do tejto skupiny totiž prejavuje tendenciu k prehusteniu nadzemnej časti. Tým sa narúša kvantita i kvalita kvetov. Odstraňovanie odkvitnutých súkvetí je prevenciou proti plytvaniu energiou na tvorbu semien.

Podnecujeme tvorbu koruny

Po vysadení krov tejto skupiny odrežeme všetky slabé alebo poškodené výhonky a hlavné výhonky zastrihneme na zdravý púčik alebo pár púčikov, aby sme podnietili tvorbu silnej koruny. Ak sa už v prvom roku objavia kvety, režeme hneď po ich odkvitnutí. Kvetné výhonky odrežeme až po silný púčik a odstránime vytiahnuté výhonky. Po reze zľahka zapracujeme do pôdy hnojivo a plochu okolo kra nastelieme. Rovnako postupujeme aj v nasledujúcich rokoch. Nemusíme vždy dodržať zásadu rezu po najsilnejšie púčiky. Dôležité je postarať sa o vyvážený tvar kra.

letný rez stromov Čítajte aj Letného rezu ovocných stromov sa netreba báť, no pri niektorých druhoch sa nevypláca. Kedy pomáha a kedy ho treba radšej vynechať?

Neskôr podnecujeme rast

Keď rastliny dospejú, drastickejší rez sa robí na podnietenie rastu. Po treťom roku môžeme každý rok asi 5 až 8 centimetrov nad zemou odrezať až pätinu najstarších výhonkov. No aj tak je potrebné rez zvážiť, aby sme nedosiahli nesymetrický a neprirodzený tvar kra. Ostatné kry tejto skupiny, najmä keď rastú voľne a nie sú sformované napríklad do tvaru steny, vyžadujú len veľmi mierny rez. Mimoriadnu pozornosť musíme venovať rezu takých krov, ako je orgován, ktoré začínajú vegetatívne rásť už počas kvitnutia. Nové letorasty sa zakladajú pod súkvetím a ľahko sa môžu pri strihaní starých súkvetí poškodiť.

Ako režeme výmladkové kry

Niektoré kry vytvárajú kvety na dreve z predchádzajúceho vegetačného obdobia a väčšina nových výhonkov vyrastá z úrovne pôdy. Tieto kry sa rozrastajú výmladkami a režú sa inak než tie, ktoré vytvárajú zdrevnatenú nadzemnú kostru. Po vysadení odrežeme týmto krom slabé výhonky, ale mohutnejšie ponecháme. Nasledujúci rok po odkvitnutí odstránime slabé alebo poškodené výhonky, potom odkvitnuté výhonky zrežeme hlboko až po silný púčik. Od tretieho roka každý rok zrežeme štvrtinu až polovicu všetkých kvitnúcich výhonkov, ostatné skrátime o polovicu k silným vedľajším výhonkom. Po reze rastlinu prihnojíme a nastelieme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #opadavé kry #listnaté kry #rez drevín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december