Králi zeleniny: Ak fičíte na číne, dobre ich poznáte. Majú minimum kalórií, sú vysoko výživné, znižujú cholesterol a upravujú trávenie

Aké by to bolo ázijské jedlo bez suroviny, ktorú považujeme za exotickú. A pritom sa dá pestovať aj u nás. Oplatí sa, má fantastické účinky na naše zdravie aj na krásu.

02.07.2023 06:00
bambusové výhonky Foto:
debata (1)

Milovníci ázijskej kuchyne dobre poznajú bambusové výhonky, bez ktorých sa kuchyňa z tejto časti sveta nezaobíde. Bambusové výhonky sú mladé výrastky, klíčky rastliny, ktoré sa zbierajú ešte skôr, než majú dva týždne alebo výšku okolo 20 až 30 centimetrov. V mnohých ázijských krajinách sú bambusové výhonky považované za kráľa zeleniny.

Chutné a veľmi zdravé

Čím to je, že si bambusové výhonky vyslúžili také kráľovské pomenovanie? Predovšetkým sú veľmi chutné, preto ich ázijská kuchyňa naozaj hojne využíva. Ich neutrálna chuť umožňuje mnohostranné využitie v tých najrozličnejších kombináciách a úpravách, či už vo vegetariánskych alebo aj v mäsových jedlách, ako súčasť hlavných pokrov aj príloh, rôznych polievok a šalátov. No bambusové výhonky ponúkajú ešte oveľa viac, sú veľmi zdravé a majú pozitívne účinky na celé telo.

fenikel sladký Čítajte aj Je to lahôdka a ešte aká zdravá! Pomôže znížiť krvný tlak aj vyliečiť zápal, nakopne metabolizmus, zbaví vás nafukovania aj ochorení dýchacích ciest

Pomáhajú tráviť a chudnúť

Bambusové výhonky obsahujú veľa vlákniny, vďaka čomu priaznivo pôsobia na trávenie, a tým aj na udržiavanie optimálnej hmotnosti či chudnutie. Tomu napomáha aj kalorická hodnota výhonkov, ktorá je minimálna, zato ich výživová hodnota je vysoká. Preto sa nemusíte obávať, že by ste sa konzumáciou výhonkov ukrátili o dôležité živiny. Bambusové výhonky zároveň pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a vďaka obsahu draslíka sú prospešné pre srdce. Vysoký obsah vlákniny pomáha procesu trávenia, s bambusovými klíčkami vám zápcha hroziť nebude. Okrem toho majú protizápalové vlastnosti a chránia telo pred rakovinovými procesmi.

Ako ich vypestovať

Bambus je rastlina, ktorá rastie rýchlo a v záhrade ju môžete využiť niekoľkými spôsobmi. Je vhodná ako solitéra aj ako súčasť živého plota či vetrolamu, dá sa pestovať i v nádobe. Podľa využitia a veľkosti záhrady vyberajte vhodnú odrodu. Bambus je vhodný aj ako pôdopokryvná rastlina, ktorá nahradí trávnik, no potrebuje koreňovú bariéru, aby nepokryla kompletne celú záhradu. Napriek svojmu exotickému pôvodu sa dá bambud dobre pestovať aj v našich podmienkach. Je nenáročný, potrebuje len kyprú vyživenú pôdu a dostatok vlahy. Sadiť ho môžeme od marca až do konca leta. Výhonky na konzumáciu sa pestujú podobne ako špargľa a vždy musia byť tepelne spracované.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #trávenie #vláknina #bambusové výhonky #bambusové klíčky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december