Je to lahôdka a ešte aká zdravá! Pomôže znížiť krvný tlak aj vyliečiť zápal, nakopne metabolizmus, zbaví vás nafukovania aj ochorení dýchacích ciest

Dorastá do výšky okolo 60 centimetrova šírky asi 45 centimetrov. Zdužinatené bázy sa konzumujú surové aj tepelne upravené. Ako naznačuje už názov tejto plodiny, sladký fenikel má príjemnú sladkú chuť aj vôňu, vďaka ktorým je v stredomorskej kuchyni vyhľadávanou lahôdkou. U nás poznáme túto zeleninu najmä z čajov na uľahčenie trávenia.

26.06.2023 06:00
fenikel sladký Foto:
debata

Znesie teplo aj zimu

Jednoročný sladký fenikel je zelenina, ktorej pekné listy sa používajú na ozdobu tanierov aj na dochutenie jedál. Sladký fenikel znesie široké rozpätie klímy, od mierneho pásma až po subtropické. Dobre sa mu darí pri vyšších vyrovnaných teplotách, ale znesie aj slabšie mrazy. Pestuje sa vo veľmi bohatej vyživenej pôde, ktorá je ľahká a nesmie preschnúť. Nároky na dusík sú nízke.

Presádzanie neznáša

V chladnejších severných oblastiach sa sladký fenikel vysieva od začiatku jari do polovice leta. Tradičné kultivary ľahko vybiehajú do kvetu, preto je lepšie používať na skoršiu sejbu moderné kultivary odolné proti vybiehaniu. V teplejších oblastiach sa vysieva na jar na letný zber a koncom leta na jesenný zber. Sladký fenikel neznáša presádzanie, po ňom je rastlina v šoku a rýchlo vybieha do kvetu. Preto je dobré vysievať ju priamo na stanovište do voľnej pôdy alebo do zakoreňovačov, z ktorých sa už potom vysádza. Vysádza sa do sponu 30 centimetrov, pred mrazom chránime rastliny príklopmi.

alpínia Čítajte aj Viete, ktorú rastlinu volajú korenie života? Príbuzná zázvoru pomáha srdcu, tráveniu, upravuje cholesterol a dokáže aj zmierniť bolesť kĺbov

Nie je náročný

Sladký fenikel je príbuzný feniklu obyčajného a nevyžaduje veľa starostlivosti. Je potrebné pôdu odburiňovať, polievať a nastielať. Keď začnú bázy hrubnúť a nadobúdať tvar hľúz, prihŕňajú sa zemou až do polovice výšky. Takto ich vybielime a získajú typickú sladkú chuť. Sladký fenikel len zriedka napádajú choroby alebo škodcovia. Najviac problémov spôsobuje rastline nedostatok vody, presádzanie a kolísanie teplôt. Všetky tieto vplyvy môžu spôsobiť vybiehanie rastliny do kvetu.

Najlepší je čerstvý

Sladký fenikel zberáme približne 15 týždňov po sejbe alebo 2 ať 3 týždne po obhrnutí zemou. Bázy sa buď vyberajú celé alebo sa odrežú asi 2,5 centimetra nad zemou. Zvyšok rastliny zvyčajne znova vyženie. Tieto nové perovité listy sa používajú na ochutenie jedál alebo na zdobenie tanierov a mís. Sladký fenikel sa ťažko uskladňuje, preto ho konzumujeme čo najčerstvejší.

hadovec Čítajte aj Narastie vám po pás, korene má až dva metre hlboko. Stačia mu skromné podmienky a lieči kŕčové žily aj reumu

Zdravý po všetkých stránkach

Sladký fenikel je známy najmä ako účinná rastlina proti nafukovaniu a na uľahčenie trávenia. Fenikel tak zároveň priaznivo vplýva na metabolizmus. Pomáha aj zbaviť telo zápalov, účinný je pri ochoreniach dýchacích ciest. Posilňuje imunitu, pomáha znížiť krvný tlak a udržať správnu činnosť srdca. Priaznivo vplýva aj na nervy a obličky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #krvný tlak #presádzanie #choroby a škodcovia #fenikel sladký
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december