Srdcová arytmia aj halucinácie: Pestovanie trvaliek vás môže tešiť, ale aj dostať do nemocnice. Na ktoré rastliny si treba dávať pozor?

Trvalky si zvyčajne vyberáme podľa čisto záhradkárskych kritérií. Neradno však zabúdať ani na jedovatosť mnohých druhov. Manipulovať s nimi treba doslova v rukavičkách a z preventívnych dôvodov radšej oželieť výsadbu pri reálnom riziku otravy detí či domácich zvierat. Zvážte, či nádhera podaktorých trvaliek stojí za riziko intoxikácie z nevedomosti.

04.07.2023 18:30
jedovaté trvalky Foto:
debata (1)

Vedie k arytmii a halucináciám

Mohutný dvojročný náprstník (Digitalis, na ilustračnej fotografii) z čeľade skorocelovitých ponúka od júna do augusta v druhom roku svojho cyklu strapce trúbkovitých kvetov najčastejšie tmavoružovej farby, ale i bielej, lososovej, fialovej, decentne béžovej. Spoločným prvkom je nápadná vnútorná kresba v podobe tmavších impresionistických škvrniek. Charakteristické sú aj pevné plstnaté stonky s končistými až 25 cm merajúcimi listami vajcovitého tvaru. Nadšenie zo vzhľadu tlmí obsah glykozidu digitoxínu, pre ktorý náprstník využíva farmaceutické odvetvie. V neregulovaných dávkach vedie k srdcovej arytmii, poruchám zraku, halucináciám.

Spôsobuje hypotermiu i paralýzu

Vzpriamená viac ako metrová trvácna rastlina z čeľade iskerníkovitých ohuruje v lete či na jeseň – podľa variety – majestátnymi modrými súkvetiami v tvare ochrany hlavy stredovekých bojarov. Prilbica (Aconitum) práve podľa toho dostala pomenovanie. Existujú aj krémové, bledožlté či belostné verzie a takisto pekne vyniknú vo váze. Z bezpečnostného hľadiska je však úskalím prítomnosť alkaloidu akonitínu, ktorý spôsobuje hypotermiu, kŕče a pri rozsiahlom prieniku do organizmu až život ohrozujúce ochabovanie dýchacieho i obehového systému.

ľaliovky Čítajte aj U nás na okrasu, v Ázii na tanier: Celý život ich režete do kytíc, a pritom sa dajú jesť! Perfektne nahradia zelenú fazuľku a môžete ich aj vyprážať

Vyvoláva zažívacie ťažkosti

Modrú, bielu alebo ružovú vo forme pompéznych hroznovitých súkvetí na vrchole vzpriamených stoniek ponúka od júna do septembra stračonôžka (Delphinium) takisto z čeľade iskerníkovitých. Patrí k obľúbeným a osvedčeným susedkám ruží a vzhľadom na svoj vzrast okolo metra aj pri subtílnejších kultivaroch sa dokonale hodí do zadnej línie zmiešaného okrasného záhona. V plnom kvete ocení oporu najmä proti polámaniu vetrom. Zaujímavou vlastnosťou je opakované vzchádzanie po odkvitnutí a následnom účelovom reze. Pri intenzívnom kontakte dráždi pokožku, eventuálne požitie vedie ku gastrointestinálnym problémom. Môže za to alkaloid elatín. V dávnych dobách sa extrakt či gél z nej nasadzovali na hubenie parazitov.

Prezradí ju krv vo výlučkoch

Znateľne nižšia je jesienka obyčajná (Colchicum autumnale) vyrastajúca z hlboko podzemnej mrazuvzdornej hľuzy a evokujúca nepríbuzný šafran. Zástupkyňa novo klasifikovanej samostatnej čeľade jesienkovitých má aj synonymá jesenný krókus, naháč alebo zimozvesť. Atraktívne podlhovasté šesťpočetné ružové kvety sa objavujú od augusta na približne 30-centimetrovej bezlistej stonke po tom, ako v júli nadobro odumiera dovtedajšia nadzemná časť vrátane ružice kopijovitých listov. V prevádzkovom zmysle je odrádzajúcim faktorom alkaloid kolchicín. Vyvoláva pálenie a škrabanie v hrdle, bolestivé prehĺtanie, dávenie, hnačky i časté močenie zhodne s prímesou krvi a malátnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #intoxikácia #trvalky #jedovaté druhy #riziko otravy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december