Ako si už teraz zabezpečíte dobrú budúcu úrodu jahôd? Fígľov je niekoľko, zozbierali sme pre vás tie najlepšie overené rady

Mladé jahody vysádzame do čerstvo porýľovanej a odburinenej pôdy pohnojenej maštaľným hnojom alebo dobre uležaným kompostom. Rastliny predpestované v črepníku vysaďte do riadka, srdiečka rastlín by mali byť na úrovni pôdy. Ak vysádzate rastliny priamo vykopané zo zeme, ktoré majú holé korene, vyhĺbte pre ne jamky, na ich dno nasypte hromádku pôdy a na ňu opatrne rozložte korene. Potom korene zahrňte pôdou a okolo rastliny pôdu dobre utlačte.

07.07.2023 06:00
jahody Foto:
debata

Zabráňte rastu buriny

Pred vysádzaním jahôd do riadka zaryte pôdu čiernou fóliou. Zabráni rastu buriny a znečisteniu plodov. Na okraje fólie nahrňte pôdu, aby bola zaťažená a nehýbala sa. Do fólie vyrežte ostrým nožom kríže vzdialené od seba 45 centimetrov. Do otvorov vysaďte jahody. Pôdu okolo rastliny utlačte, aby srdiečko bolo na úrovni pôdy. Pri vysádzaní jahôd do ťažkej pôdy najprv zlepšite jej priepustnosť. Do pôdy zapracujte piesok a nahrobčekujte ju. Vysádzajte do riadkov nahrnutej pôdy a medzi riadky dajte nástielku z vhodnej organickej hmoty.

Pre dobrú úrodu

Bohatú úrodu jahôd si zabezpečíte, ak v auguste odstránite zo stále rodiacich jahôd prvé kvety. Po odkvitnutí položte pod listy jahôd vrstvu slamy. Takto udržíte pôdu okolo rastlín chladnejšiu a plody budú čistejšie a nenapadnuté plesňou sivou. Po odrodení slamu odstráňte a poplazy odstrihnite. Vysokú úrodu jahôd v nasledujúcom roku si zabezpečíte pohnojením pôdy koncom leta po zbere tohtoročnej úrody. Rastliny po dvoch až troch rokoch nahraďte novým zdravým sadbovým materiálom.

asimina Čítajte aj Ideálny ovocný strom: Ľahko sa pestuje,vydrží aj mrazy, neohrozujú ho choroby. A dáva výnimočne zdravé ovocie

Odplašte vtáky

Keď sa plody začnú zafarbovať, natiahnite nad jahodami svištiace šnúrky alebo siete. Záhony rastlín, ktoré ste vysadili vlani v auguste a ešte nerodili, zakryte v období od polovice februára do polovice marca nízkymi polyetylénovými tunelmi. Jahody budete zbierať o dva týždne skôr než zvyčajne. Ak máte istotu, že rodičovská rastlina je zdravá, prichyťte dcérske rastliny, ktoré sa vytvárajú na poplazoch, drôtenými háčikmi v tvare písmena U k pôde. Rastliny by sa mali lepšie zakoreniť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #jahody #slama #vysádzanie jahôd
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december