Vyhadzujete niektoré časti zeleniny, lebo vraj nie sú jedlé? Ukážeme vám, ako využiť úrodu do posledného kúska a chutne i lacno navariť pre celú rodinu

V marci a apríli vysievame semená reďkovky do spoločného riadka s mrkvou, cibuľou, petržlenom alebo paštrnákom. Reďkovky klíčia rýchlo a vyznačia zeleninové riadky už o pár dní. O štyri alebo šesť týždňov reďkovky vyberáme, aby uvoľnili miesto na inú zeleninu. Z reďkoviek a reďkví zvyčajne spracúvame len buľvy. Rastliny sa však dajú spracovať takmer bezo zvyšku. Budete prekvapení, ako rôzne ich môžete využiť.

10.07.2023 06:00
reďkovky Foto:
debata

Nepretržitá úroda

Reďkovky vysievame na vzdialenosť asi centimeter a pol, pričom riadky by mali byť od seba vzdialené okolo 10 centimetrov. Pred výsevom brázdu dobre polejte a vodu nechajte vsiaknuť. Urýchlite tak klíčenie a podporíte rast. Aby ste si zabezpečili nepretržitú úrodu tejto rýchlorastúcej zeleniny, vysievajte menšie množstvo približne v dvojtýždňových intervaloch. Vyberte reďkovky najneskôr 8 až 10 týždňov po vysiatí, lebo neskôr stratia krehkosť aj lahodnú chuť.

Potrebujú tieň

V lete vysievajte reďkovky na tienisté miesto zeleninovej záhrady. Môžete využiť aj priestor medzi riadkami fazule alebo rajčiakov. Vyššie rastliny svojimi listami poskytnú reďkovkám v lete dostatok tieňa a ochránia ich pred slnečným úpalom. Ak je v čase klíčenia sucho, polievajte raz týždenne. Použite asi 9 litrov vody na každý meter riadka. Pozor na nadmerné zalievanie, ktorým by ste podporili intenzívny rast listov na úkor buliev.

zelerová vňať Čítajte aj Chutné a zdravé dochucovadlo: Upraví trávenie, zbaví telo prebytočnej vody, dodá energiu, posilní imunitu, zmierňuje zápaly aj bolesti kĺbov

Všetko sa pri varení hodí

Pri reďkovke a reďkve sme zvyknutí konzumovať buľvy a listy vyhodiť. No aj tie sa dajú využiť. Listy nezahadzujte, jemné mladé lístky môžete pridať do letných šalátov spolu s mladými lístkami kvaky alebo kapusty sitinovej. Okrem pikantnej chuti sú listy bohaté na minerály a vitamíny. Ani staršie listy reďkoviek netreba vyhadzovať, dajú sa pridať do polievok. Ak rastliny vyženú do kvetu, dajú sa do letných šalátov využiť aj ich nezrelé mäkké plody.

Vyberte si správne

  • Šalátové reďkovky: Malé reďkovky, ktoré majú valcovitú, vretenovitú alebo okrúhlu buľvu. Môže byť biela, červená alebo červeno-biela. Najviac sa používajú na jar a v lete.
  • Zimná reďkev: Má okrúhle alebo vretenovité buľvy s bielou, čiernou alebo červenou šupou. Pestuje sa najmä na zimné použitie.
  • Orientálna reďkev: Zvyčajne s dlhými vretenovitými buľvami s bielou šupou. Dostupné sú aj biele odrody s guľatou buľvou.
  • Červenodužinová reďkev: Veľká reďkev s guľatou buľvou. Je sa surová aj varená. Pestuje sa na jesenné aj zimné použitie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #reďkovka #kvaka #reďkev #listy reďkovky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december