Posilňuje imunitu a chutí lepšie ako prípravky z lekárne. Nezaškodí mať ho v zásobe, zmierňuje alergie a má aj antibakteriálne účinky

V lekárni, samozrejme, dostanete preparáty na potlačenie kašľa či podporu toho produktívneho na sklonku bežnej respiračnej choroby. Nezaškodí však mať v pohotovostnej zásobe cibuľovú šťavu pripravenú na sladko.

13.07.2023 06:00
cibuľový sirup Foto:
debata (1)

Nenechajte sa pomýliť

Terapeutické prípravky z vlastných prírodných zdrojov užitočne riešia dilemu s nadbytočnou úrodou, do ich prípravy sa formou hravej edukácie dajú vtiahnuť deti a odbúrava sa aj závislosť od otváracích hodín apatieky. Cibuľový sirup nie je výnimkou. Nenechajte sa pomýliť a odradiť predsudkom, že cibuľová šťava zákonite musí mať príkru chuť. V kombinácii s cukrom či medom spoľahlivo vyvolá u vašich ratolestí menšiu nevôľu, než je to v prípade mnohých komerčných sirupov zvyšujúcich produkciu hlienu a uľahčujúcich jeho vykašliavanie z dýchacích ciest.

Pri malých deťoch opatrne

Na prípravu budete okrem bielej cibule potrebovať aj med, eventuálne kandizovaný alebo klasický kryštálový cukor. Spomenutý med na jednej strane, pochopiteľne, nutrične dodáva najvhodnejšie zložky, ale majte na pamäti jeho rizikovosť pre drobizg najmä do jedného roka veku. Ako naturálny produkt totiž môže obsahovať baktériu Clostridium botulinum: ňou vytváraný botulotoxín je pre zažívacie ústrojenstvo batoliat veľkou hrozbou.

láskavec Čítajte aj Jeden z najsilnejších ochrancov imunity a srdca! Pomáha aj pri kŕčových žilách, chráni pred rakovinou a udržiava krásnu pokožku i vlasy

Za studena a do chladu

Na prípravu osladenej cibuľovej šťavy za studena prerežte aspoň stredne veľký kus priečne na polovicu, vydlabte časť dutiny, do základne urobte otvor a ním nadol položte takýto zdroj na primerane veľký pohár. Napokon cibuľu naplňte kandizovaným cukrom. Po chvíli začne kvapkať extrakt. Výsledok prelejte do menšej uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Podobnou metódou je navrstvenie krúžkov cibule do nádoby, pričom ich predelíte sladidlom. Na záver môžete výluh zriediť vodou.

S feniklom a tymianom

Výhodou procesu zahŕňajúceho varenie je väčšie dosiahnuté kvantum i dlhšia trvanlivosť. Na kocky nakrájajte štvrť kilogramu základnej vstupnej suroviny, pridajte rovnaké množstvo sladidla a pol litra vody. Ingrediencie dôkladne premiešajte a na strednej teplote nechajte dusiť, kým sa med či cukor úplne rozpustí a vznikne homogénna hmota. Prepasírujte cez sitko. Do zachytenej šťavy prípadne prisypte trochu feniklu či tymianu.

rukola Čítajte aj Najzdravšia zelenina na svete! Môžete ju opakovane vysievať a zberať, nie je náročná a v kuchyni má široké využitie

Naraz maximálne pol deci

Neosladenú cibuľovú šťavu, ktorá sa najjednoduchšie získava odšťavovačom alebo ručným lisom, môžete použiť na lámavé či šedivejúce vlasy, ale aj pridávať do polievok, smoothies, šalátových zálievok. Pri vnútornej aplikácii upravuje krvný obeh, tíši zápaly v ústnej dutine, má antibakteriálne a antibiotické účinky, zmierňuje niektoré alergické reakcie a – najmä zásluhou antioxidantu kvercitínu – zlepšuje imunitu. Neprešvihnite to s dávkovaním: jednorazovo zostaňte pri hranici 50 mililitrov. Dlhodobejšie požívanie radšej konzultujte s lekárom, a to hlavne v súvislosti s deťmi do troch rokov alebo pri chronických stavoch, akými sú kolitída, gastritída či syndróm dráždivého červa. Vylúčiť treba aj individuálnu intoleranciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #med #cibuľa #cibuľový sirup #respiračné ochorenia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december