Kožovitá drsná šupka, ale aké voňavé a sladké vnútro! Tieto plody pomôžu vášmu duševnému aj telesnému zdraviu a určite z nich nepriberiete

Popínavá jednoročná rastlina, ktorá sa zvyčajne pestuje na kordónovom vedení, dosahuje výšku okolo 2 metrov a bočné výhonky dorastajú do šírky 60 centimetrov. Najdôležitejšie typy melóna cukrového sú melón kantalupský, zimný a pižmový. Kantalupské melóny majú hrubú drsnú šupu s hlbokými ryhami. Zrelá dužina je aromatická a sladká.

14.07.2023 06:00
cukrový melón Foto:
debata

Nemajú viac ako kilogram

Plody melóna kantalupského majú sivozelenú hrubú drsnú šupu s hlbokými ryhami. Dosahujú hmotnosť okolo 750 gramov. Zimný typ má hladkú žltú alebo žltozelenú pásikavú šupu a plody majú do 1 kilogramu. Pižmový typ dosahuje rozličnú veľkosť, ale zvyčajne býva menší než spomenuté dva typy a má jemne sieťovanú šupu. Cukrový melón je tropická rastlina, pri klíčení potrebuje teplotu minimálne 18 stupňov a počas rastu 25 stupňov. Vo voľnej pôde ho pestujeme iba na slnečných a chránených pozemkoch, inak v studených pareniskách a skleníkoch. Rastlina potrebuje úrodnú priepustnú pôdu s vysokým obsahom humusu a dusíka.

Ako sa o ne starať

Semená vysievame v chránených priestoroch skoro na jar do debničiek. Približne po šiestich týždňoch priesady otužujeme a vysádzame do voľnej pôdy. Rastliny chránime pred vetrom a studeným počasím. Tvorbu výhonkov podporujeme vyštipovaním rastového vrcholu na hlavnej stonke. Z bočných výhonkov necháme štyri najsilnejšie a ostatné odstránime. Keď plody dosiahnu priemer asi 2,5 centimetra, ponecháme na jednom výhonku jeden plod a ostatné otrháme. Na ochranu pred chorobami prenosnými pôdou podložíme pod každý plod suchú trávu alebo drevenú doštičku. Rastliny pravidelne zavlažujeme a po nasadení plodov približne každé dva týždne prihnojujeme.

rukola Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápaly

Kedy ich zberáme

Plody zberáme 12 až 20 týždňov po sejbe. Zrelé plody kantalupského a pižmového typu majú sladkú vôňu a plodové stopky praskajú. Plody pozorne oddelíme od stopky. V závislosti od kultivaru ich môžeme uskladňovať dva týždne až 50 dní pri teplote od 10 do 15 stupňov. Plody žltého melónu sú veľmi zdravé, bohaté na vitamíny a minerály. Ich mix pôsobí blahodarne na nervy, duševnú pohodu aj spánok. Hoci sú plody sladké, nepriberá sa z nich a sú vhodné aj pre diabetikov. Podporujú imunitu, zdravie srdca a ciev aj zraku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #melón #cukrový melón #kantalupský melón #žltý melón
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december