Pokračovanie článku: Úrady upozorňujú na nekalé praktiky predajcov popínavých jahôd a ovocných stromčekov

„Slávne stromčeky – pýcha záhrad Buckinghamského paláca“ sú rovnako klamlivou reklamou

Podobné inzeráty ako s jahodami sa objavujú aj s ponukami stĺpovitých ovocných stromčekov so zaručenou úrodou veľkého množstva ovocia, ktorú dosiahnete bez potreby špeciálnych vedomostí a bez rizika mrazov či škodlivých organizmov. Aj v týchto prípadoch ide podľa Odboru ochrany rastlín (ÚKSÚP) o klamlivú reklamu. Okrem iného sú dôvodom ponúkané druhy a odrody.

Ovocinár Ing. Marián KOMŽÍK upozorňuje na fakt, že okrem jabloní nebol zatiaľ vyšľachtený žiadny iný druh ani odroda s geneticky podmieneným stĺpovitým rastom. Preto, ak sa v ponuke predajcov okrem jabloní stretnete aj so „stĺpovitými“ odrodami iných ovocín, ide podľa neho o marketingový ťah, a často i o nepekné zavádzanie zákazníka. „Je veľmi dôležité, aby sa záhradkári v praxi naučili rozlišovať výrazy stĺpový a stĺpovitý, rovnako ako geneticky podmienený. Pretože pestovať v stĺpovom tvare sa dá prakticky čokoľvek, pokiaľ to však nemá aj genetický základ, tak sa pri tvarovaní buď dočkáte sklamania alebo sa narobíte oveľa viac, ako keď vám pomôže genetika,“ upozorňuje ovocinár. V prípade geneticky podmieneného rastu (takmer) úplne odpadá rez, ak však pestujete stĺpový tvar z odrody bez geneticky podmieneného stĺpovitého rastu, strávite s nožnicami pri strome oveľa viac času, pričom správny postup rezu sa treba naučiť.

Stĺpovité ovocné stromčeky naozaj existujú. Aj...
stromceky podvod Stĺpovité ovocné stromčeky naozaj existujú. Aj sa na nich dá dopestovať pekná úroda. Chce to však isté znalosti, trpezlivosť a hlavne voľbu tých správnych druhov a odrôd. Takto, ako na počítačom vytvorených obrázkoch niektorých predajcov však nikdy vyzerať nebudú.

Z vyššie uvedeného preto vyplýva, že informácie v inzercii o úspešnom pestovaní „stĺpov ovocia“ bez potreby akýchkoľvek skúseností a vedomostí sú rovnako zavádzajúce, ako ponúkané „stĺpy“ čerešne ‘Biggarreau’, hrušky ‘Konferencia’ či jablone ‘Idared’. Ani v jednom z týchto prípadov nejde o odrodu s geneticky podmieneným stĺpovitým rastom.

marian komzik_ovocinar Čítajte viac Rozhovor s ovocinárom: Kedy je stĺpovitá odroda stromčeka len marketingový ťah a čo si všímať pri kúpe?

Ak si chcete byť naozaj istí tým, čo kupujete, Odbor ochrany rastlín (ÚKSÚP) odporúča overiť si pred nákupom ovocných stromčekov objektívne informácie o jednotlivých odrodách v Listine registrovaných odrôd alebo v informačnom systéme Frumatis.

Majú skúsenosť s podobným predajom a vravia toto

Nechali sa zlákať krásnymi fotografiami, no očakávaná radosť z vlastného ovocia sa nedostavila.

Fotogaléria
+1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nekalé obchodné praktiky #jahody #stromčeky #klamlivá reklama #popínavé jahody #stĺpovité stromčeky #nedajte sa oklamať
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december