Každá záhrada má miesta, na ktoré trávnik jednoducho nie je vhodný. Otázka je, čo s takouto nemotornou plochou?

Miesta svahovité, kamenisté, suché či tienisté. Trávnik im nepristane, no stačí siahnuť po náhrade trávnika a z doposiaľ mŕtveho bodu v záhrade, môže vzniknúť krásna oáza. Máte štyri možnosti.

15.07.2023 06:00
náhrada trávnika Foto:
debata

Vhodné náhrady trávnika

Stačí siahnuť po iných botanických čeľadiach, ktoré vzrastom, farebnosťou a kompaktnosťou vytvoria veľmi rýchlo porast podobný trávniku. Nie nadarmo sa takýmto rastlinám hovorí náhrady za trávnik a nájsť ich môžeme medzi bylinami, ďatelinami a trvalkami kobercového rastu. Dokonca k nim patria aj niektoré nízke, plazivo sa rozrastajúce dreviny. Ak ste skôr naklonení výsadbe ďateliny či byliniek na plochu, kde by sa klasický trávnik neujal, tak v týchto dvoch prípadoch stačí na danej ploche začať výsevom semien. Pri tých druhých dvoch možnostiach, a teda trvalkách či drevinách, musíte siahnuť po predpestovaných sadeniciach. Ide teda o možno trošku vyššiu vstupnú investíciou, no keď sa rokmi rozrastú, tak je starostlivosť o ne minimálna. Netreba ich totiž ani kosiť, či výraznejšie opatrovať inými spôsobmi.

A čo voňavá alternatíva?

V zahraničí sa tešia čoraz väčšej obľube aromatické náhrady trávnikov. Pre tento účel je ideálny napríklad harmanček, a to najmä odrody nízkeho vzrastu, bez možnosti kvitnutia. Rovnako tak ale poslúži aj mäta, materina dúška či rebríček obyčajný. Aby sme dosiahli efekt hustoty a zároveň, aby nám rastliny nerástli príliš do výšky, tak je dobré pokosiť ich aspoň dvakrát počas roku.

kosenie trávnika Čítajte aj Čo s vyrasteným trávnikom po návrate z dovolenky? Prílišná horlivosť pri kosení sa nevypláca, mohli by ste spôsobiť viac škody než osohu

Zrušiť a založiť nový

Ak je neopatrným zachádzaním poškodená viac než polovica celkovej trávnatej plochy, tak je najrozumnejším riešením tento nekvalitný trávnik zrušiť a založiť nový. Razantná, ale účinná metóda spočíva v tom, že zlupneme jeho celú zničenú časť, približne do hĺbky 15 centimetrov a odvezieme ju do kompostu. Odkrytú vrstvu zeminy kultivujeme a zbavíme ju kameňov. Následne navezieme novú, čistú ornicu alebo kvalitnú zeminu. Po vyrovnaní a prekyprení do nej zasejeme trávové semená a na záver povrch spevníme valcom.

Niekedy stačia lokálne opravy

Ak je poškodenie trávnika iba čiastočné, a teda na určitých miestach máte vypálené žlté fľaky, prípadne udupané plochy či od auta vyjazdené pruhy, tak stačí obdobnú metódu aplikovať iba na konkrétne zničené plôšky. To v praxi znamená, že si vezmete do ruky malý rýľ či tupý záhradný nôž a jednoducho zničené plochy vydlabávate. Staré putuje do kompostu a nové vytvoríme opäť vysypaním novej zeminy či ornice, kyprením, zarovnaním a následným siatím semien, valcovaním a potom už len pravidelným polievaním. Teda iba do momentu, kedy sa tráva ujme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #bylinky #trávnik #ďatelina #trvalky #náhrada trávnika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december