Čo s vyrasteným trávnikom po návrate z dovolenky? Prílišná horlivosť pri kosení sa nevypláca, mohli by ste spôsobiť viac škody než osohu

Základné rozdelenie trávnikov v záhrade je na šanované okrasné a namáhané rekreačné. Práve toto členenie je určujúcim základom na stanovenie vhodnej miery skracovania pažite. Vplyv však majú aj iné premenné. Univerzálna správna výška trávnika nejestvuje, pokiaľ nejde o tenisový Wimbledon, kde platí historický úzus osem milimetrov. Inak sa konkrétny údaj odvíja od viacerých faktorov.

05.07.2023 14:00
kosenie trávnika Foto:
debata

S kaderníckymi službami počkajte

Na založenie zeleného exteriérového koberca vždy kupujte špecializované druhy a odrody podľa svojich používateľských plánov. Nedajte sa nalákať na lacnejšie univerzálne zmesi, prípadne osivá staršie ako tri roky. Zamerajte sa aj na výber kombinácií, ktoré vytvoria štruktúrou a farbou homogénny celok. Nezabudnite na dôkladnú prípravu podložia. Pri splnení týchto požiadaviek sotva budete na naozaj uspokojivú hustotu výsledku potrebovať viac ako 12 – 13 gramov na jeden štvorcový meter. Nový trávnik najprv nechajte vyrásť na jeden decimeter, až potom mu doprajte kadernícke služby.

asimina Čítajte aj Ideálny ovocný strom: Ľahko sa pestuje,vydrží aj mrazy, neohrozujú ho choroby. A dáva výnimočne zdravé ovocie

Vyložene estetický účel

Dekoratívne trávniky na pozemkoch okolo rodinných domov zväčša tvoria kostrava červená (Festuca rubra) a psinček – sýtozelený tenký (Agrostis tenuis), tyrkysový výbežkatý (A. stolonifera) či nažltlý psí (A. canina). Alternatívou je podobne ušľachtilá kostrava ovčia (Festuca ovina), ktorá takisto nemá rada intenzívnu záťaž. Trávnik koncipovaný ako reprezentatívny musí zostať bez piknikov, loptových hier, rozjareného pobiehania psov – plní vyložene estetický účel. Zodpovedá tomu výsev typmi, ktoré znesú zostrih aj „na ježka“, čomu rozumejte približne dva centimetre, a dokonca po ňom hustnú, vyžadujú si však precíznu starostlivosť a najmä nedotknutosť nohou: zvieracou, tobôž ľudskou a ešte aj obutou. Inak viditeľne ubúda estetická hodnota a najmä prevádzková kvalita. K imperatívom patrí aj odstránenie pokosenej hmoty, pričom rátajte s frekvenciou zákroku minimálne raz týždenne.

Prívetivejšie podmienky

Robustnú trávu odolnejšiu proti mechanickému opotrebúvaniu – napríklad lipnicu lúčnu (Poa pratensis) – neznižujte pod 3,5 cm a skôr sa snažte zostať na piatich centimetroch. V tienistých zónach nezájdite hlbšie ako na 6 – 7 cm. Významný vplyv majú aj klimatické pomery v jednotlivých obdobiach roka. V zásade platí, že čím je teplejšie a suchšie, tým sporadickejšie štartujte kosačku a keď už, nastavujte na nej aspoň zopár milimetrov navyše oproti neutrálnejším mesiacom. Pôda sa vďaka tieňu zo stebiel bude pomalšie prehrievať a recipročne poskytne tráve prívetivejšie podmienky na rast.

rukola Čítajte aj Patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete: Ochráni vás pred demenciou aj inými chorobami, dodá mega dávku vitamínu C, chráni srdce a vyháňa z tela zápaly

Sedem zákrokov za sezónu

Dbajte na odporúčanie, že pri kosení neradno naraz ubrať viac ako dve pätiny aktuálnej dĺžky stebiel, skôr však iba jednu tretinu. Po návrate z dlhšej dovolenky, ktorá sa práve s letom prednostne spája, si nepočínajte prehnane horlivo: kosenie si rozložte na etapy. Medzi priebežnými úkonmi vždy doprajte zeleni niekoľko dní na regeneráciu. Udržiavajte pracovné plochy mechanizácie ostré, aby steblá namiesto zostrihu nekmásali, nebodaj neskalpovali. Aj pri ledabolom prístupe, ktorý na vzdialených víkendových chalupách môže vyplynúť z nedostatku času na pobudnutia, si naplánujte aspoň 7 – 8 kosení počas jednej vegetačnej sezóny. Extenzívnym trávnikom v divokom lúčnom štýle so zatúlanými kvetmi stačia tri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #kosenie trávnika #zelený koberec #vegetačná sezóna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december