Bazén vás nemusí stáť celý majetok, osvieženie na záhrade je aj pre nízke domáce rozpočty. Kúpiť je ľahko, ale ako sa o bazény správne starať, aby slúžili čo najdlhšie?

Myšlienka na vlastný bazén určite aspoň raz skrsla v hlave každého majiteľa rodinného domu, a to ešte pred letom. V horúčave je malé domáce kúpalisko na nezaplatenie. Aby nám bazén dlho dobre slúžil, potrebuje správnu starostlivosť. Rozmeňme si túto radu na drobné.

15.07.2023 14:00
záhradný bazén Foto:
debata

Niekedy stačí len nafúknuť

Do menšej záhradky alebo na terasu či dokonca balkón sú vhodné nafukovacie bazény. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, takže si môžete vybrať presne podľa svojich potrieb a možností. Výhodou nafukovacích bazénov je, že ich môžete po sezóne sfúknuť a uskladniť, čím zároveň odpadnú starosti s údržbou mimo sezóny. Veľká záhrada už unesie aj bazén zapustený do zeme. Aj ten má svoje nároky na starostlivosť.

Najdôležitejšia je čistota

Bazén a jeho okolie sa neustále zanáša nečistotami z okolia, preto je starostlivosť o čistotu vody a samotného bazéna jednou z najdôležitejších úloh, pokiaľ nám má kúpanie prinášať radosť. Vodu napúšťame len do dobre vyčisteného bazéna. Výborným pomocníkom na dôkladné čistenie je tlakový čistič, ktorý odstráni nielen hrubú špinu viditeľnú voľným okom, ale aj mikročiastočky prachu a iných nečistôt, ktoré na pohľad nevidieť. Zvýšenie efektivity tlakového čistenia zabezpečí vhodný čistiaci prostriedok.

ochrana pozemku Čítajte aj Ako odradiť zlodejov aj ničiteľov úrody? Využite všetky finty, ktoré za pár eur ochránia váš dom a pozemok

Bez čerpadla to nepôjde

Vodu v bazéne je potrebné filtrovať, neodmysliteľným pomocníkom je pri tom vodné čerpadlo. Pomôže pred prvým spustením prevádzky bazéna, počas celej sezóny a aj v jej závere, keď bude potrebné pripraviť bazén na zimu. Pri veľkých bazénoch sú potrebné čerpadlá, ktoré odčerpajú až 14-tisíc litrov vody za hodinu. Čistiť treba nielen zapustené, ale aj nafukovacie bazény. Pri väčších bazénoch treba čistiť filtre, odstraňovať špinu a v prípade malých bazénov, vrátane nafukovacích, je potrebné aj pravidelné čistenie stien. Malé bazény, v ktorých nepoužívame chémiu, treba čistiť aj niekoľkokrát do týždňa. Vodu treba vyliať, dno, steny aj okraje očistiť od špiny a usadenín.

Bezpečnosť predovšetkým

Záhradný bazén prináša v lete osvieženie a zábavu, no netreba pritom zabúdať na možné riziká. Vysoké je najmä riziko náhodného pádu alebo pošmyknutia, no pri malých deťoch treba byť neustále v strehu, pretože deti sa môžu začať topiť doslova aj v kaluži vody. Pozor, deti sa topia potichu, preto ich nikdy nespúšťame z očí! V prípade veľkých bazénov treba v súlade so zákonom zabezpečiť bazén ochrannými prvkami proti utopeniu. Pasívnou ochranou je bezpečnostné zábradlie, vhodným doplnkom je aj krycia lamelová roleta, ktorá sa dá rozvinúť cez hladinu. Pri nafukovacích bazénoch eliminujeme riziko pošmyknutia tak, že okolie bazéna vystelieme protišmykovými podložkami alebo aspoň uterákmi.

asimina Čítajte aj Ideálny ovocný strom: Ľahko sa pestuje,vydrží aj mrazy, neohrozujú ho choroby. A dáva výnimočne zdravé ovocie

Po kúpaní sprcha

Tak ako na verejných kúpaliskách, aj pri domácom kúpaní by sme mali dodržiavať hygienické zásady spojené s kúpaním v bazéne. Vhodným a praktickým doplnkom k záhradnému bazénu je záhradná sprcha. Osvieži kedykoľvek a pred kúpaním i po ňom poslúži na zmytie nečistôt. Záhradná sprcha môže, ale nemusí byť pevne vstavaná. V obchodoch nájdete aj sprchy, ktoré v prípade potreby rýchlo postavíte a potom zasa odložíte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hygiena #bazén #záhradný bazén #čerpadlo vody #čistenie bazéna
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december