Poznáte rastlinu, čo vypudí z pozemku slimáky a ľudí dokáže zbaviť stresu? Je ako stvorená na múriky, skalky aj k urasteným drevinám

Je nádherná, voňavá a ešte aj užitočná. Keď jej nájdete miesto v záhrade, odmení sa vám tým, že bude vyháňať slimáky a vám poskytne suroviny na upokojujúci čaj. Okrem toho kocúrnik láka do záhrady opeľovače a je krásnou obrubou záhonov a okrasou múrikov i skaliek. Trvalka kocúrnik je vynikajúcim partnerom ruží, urastenejších drevín, makov, kosatcov, fakľoviek.

16.07.2023 06:00
kocúrnik Foto:
debata (1)

Na záhone je vyhľadávaným partnerom

Väčšie druhy kocúrnika je lepšie vysadiť v skupine. Nemusí to byť husto vedľa sbea, ale len sem-tam ako výplň záhona. Kocúrnik je na záhone veľmi pekným a vyhľadávaným partnerom iných rastlín. Vynikajúco vynikne pri ružiach a drevinách, ale harmonicky a zároveň hravo pôsobí aj pri iných trvalkách, ako je napríklad pakost, chrastavec alebo agastache. Dôležité je, aby mali rastliny rovnaké nároky. Kocúrnik so zivozelenými listami potrebuje slnečné miesto a stačí mu aj menej vyživená, no priepustná pôda. Vzácnejšie druhy kocúrnika vyžadujú tienisté miesta a potrebujú prihnojovanie i pravidelnú zálievku.

Mačky ho milujú

Ako už naznačuje jeho názov, kocúrnik je veľkým lákadlom pre mačky. Tie sa s pôžitkom váľajú v jeho blízkosti a rastlinu môžu takto aj zničiť. Zabrániť tomu môžeme výberom kultivarov, ktoré majú citrónovú arómu a tá veru mačkám nevonia. Kocúrnik má jemné a krehké výhonky, vďaka ktorým sa dokáže pekne vpliesť medzi iné trvalky. Počas dažďov však výhonky poľahnú, našťastie, za suchého počasia sa opäť vzpriamia. V súčasnosti sa už dá kúpiť aj odroda s názvom Letné čaro, ktorá odolá i tomu najvytrvalejšiemu lejaku.

bazela Čítajte aj Záhradu skrášli, vám dodá vitamíny, ktoré vás udržia v zdraví. Málo známa zelenina má len minimum kalórií a škodcovia aj choroby sa jej vyhýbajú

Konkuruje levanduli

Okrem toho, že kocúrnik pekne ladí s ružami, konkuruje levanduli aj v niečom ďalšom. Je veľmi odolný a možno ho pestovať dlho. Má aj dlhé obdobie kvitnutia bez ohľadu na to, či bol ostrihaný alebo nie. Dlhodobo kvitnúcim rastlinám sa plynule vytvárajú nové puky, ktoré vykvitnú a potom sa vysemenia. Na jeseň zostrihávame kocúrnik na 5 centimetrov a takto sa zbavíme aj všetkých kvetov so semenami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mačky #dreviny #levanduľa #trvalka #kocúrnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december