Pokračovanie článku: Patria bylinky do mrazničky? Praktické tipy, ako si ich sviežu chuť a arómu uchovať do zásoby bez straty kvality

Určite netreba zdôrazňovať, že na konzumáciu, a teda aj na uchovávanie do zásoby vždy zberajte len zdravé, sviežo zelené listy či celé výhonky. Všetky fľakaté, žlté, napadnuté chorobami alebo ohryzené škodcami vyhoďte.

Po opláchnutí vodou nechajte bylinky odkvapkať.... Foto: SHUTTERSTOCK
bazalka Po opláchnutí vodou nechajte bylinky odkvapkať. Nemrazte ich mokré.

Bylinky pred mrazením neodporúčame blanšírovať, ako sa to robí pri zelenine. Maximálne ich opatrne opláchnite pod studenou tečúcou vodou a nechajte poriadne odkvapkať, alebo ich zľahka osušte papierovou kuchynskou utierkou.

zena_voda_zelenina Čítajte aj Chladivá zelenina: Objavte 5 lahodných spôsobov, ako zostať svieži počas letných horúčav

Ako dlho môžu byť bylinky v mrazničke?

Vo všeobecnosti sa pre udržanie najvyššej kvality odporúča, nepresiahnuť obdobie 3 až 6 mesiacov. Samozrejme, ak budete mať bylinky v mrazničke aj rok, nič, kvôli čomu by ste ich nemohli konzumovať, sa s nimi nestane. Dôvod na to, aby ste ich skladovali tak dlho, ale, nie je. Keď si totiž počas leta urobíte zásoby, do novej sezóny je to najviac 10 mesiacov, kedy sa čerstvé bylinky opäť objavia na záhonoch.

Ako šikovne nakrájať bylinky
Video

Okrem klasického mrazenia si vyrobte aj bylinkové ochucovadlá −−>>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zásoby #bylinky #mraznička #mrazenie #mrazíme #kuchynské bylinky #do zásoby #mrazák #mraziť #bylin
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december