Určite netreba zdôrazňovať, že na konzumáciu, a teda aj na uchovávanie do zásoby vždy zberajte len zdravé, sviežo zelené listy či celé výhonky. Všetky fľakaté, žlté, napadnuté chorobami alebo ohryzené škodcami vyhoďte.
Bylinky pred mrazením neodporúčame blanšírovať, ako sa to robí pri zelenine. Maximálne ich opatrne opláchnite pod studenou tečúcou vodou a nechajte poriadne odkvapkať, alebo ich zľahka osušte papierovou kuchynskou utierkou.
Čítajte aj Chladivá zelenina: Objavte 5 lahodných spôsobov, ako zostať svieži počas letných horúčavAko dlho môžu byť bylinky v mrazničke?
Vo všeobecnosti sa pre udržanie najvyššej kvality odporúča, nepresiahnuť obdobie 3 až 6 mesiacov. Samozrejme, ak budete mať bylinky v mrazničke aj rok, nič, kvôli čomu by ste ich nemohli konzumovať, sa s nimi nestane. Dôvod na to, aby ste ich skladovali tak dlho, ale, nie je. Keď si totiž počas leta urobíte zásoby, do novej sezóny je to najviac 10 mesiacov, kedy sa čerstvé bylinky opäť objavia na záhonoch.