Pomôže pri ekzémoch, spálení od slnka, uľaví pri žalúdočných ťažkostiach. Rastlina, ktorá nielen lieči, ale aj skvelo vyzerá

Kedysi neodmysliteľná súčasť každej vidieckej predzáhradky, dnes výnimočná letnička, ku ktorej by ste si určite mali nájsť cestu. Je nenáročná a pritom taká užitočná.

29.07.2023 06:00
topoľovka, marshmallows, cukríky Foto:
Názov penových cukríkov marshmallows v preklade znamená ibiš lekársky. Už Egypťania vyrábali zo šťavy jeho koreňa s pridaním orechov sladkú pochúťku. V 19. storočí ju Francúzi s cukrom vyšľahali do peny, a prifarbili ružovou vodou. Dnes už v známych cukríkoch ibiš nenájdete, ale stále nesú jeho meno.
debata

Topoľovka ružová, niekedy označovaná ako ibiš ružový (Alcea rosea) je z oficiálne dvojročnou rastlinou, čo znamená, že v roku sejby narastie len prízemná ružica listov a až v ďalšom roku sa počas júna až septembra objavia mohutné stonky nesúce kvety. V praxi však ide o rastlinu, ktorá sa v dobrých podmienkach spoľahlivo presieva, preto je medzi záhradkármi skôr označovaná za trvalku. Stačí teda, ak ju vysejete raz a už u vás zostane natrvalo. Mladé rastliny sa zvyčajne príliš nešíria do okolia, preto sa nemusíte báť zaburinenia.

V rámci sortimentu dnes už nájdete aj šľachtené... Foto: SHUTTERSTOCK
topoľovka V rámci sortimentu dnes už nájdete aj šľachtené odrody. V ponuke sú napríklad rôzne farby ako biela, žltá, bordová a ich odtiene, ako aj plnokveté odrody pripomínajúce kvety ruží.

Vysiať, alebo kúpiť sadeničky?

Osivo topoľovky sa seje v marci až apríli, ale nie priamo na záhony. V krytom priestore treba pri špecifických podmienkach a teplote 18 °C dopestovať mladé rastlinky, ktoré sa najskôr pikírujú do samostatných črepníkov a od mája sa vysádzajú na pripravený záhon. Proces je to zdĺhavý, v tomto prípade aj pomerne náročný a s neistým výsledkom, preto je oveľa jednoduchšie, kúpiť si už hotové sadenice topoľovky od profesionálneho pestovateľa, alebo si na jar poprosiť výpestok od suseda.

uhorka Čítajte aj Naštartuje trávenie, vyženie z tela toxíny, uľaví po spálení od slnka, zlepší kvalitu pleti a dopriať si ju môžete bez obmedzení

Dostatok slnka a na jeseň kompost

Miesto na pestovanie topoľovky vyberajte s rozumom. Jednak ide o pomerne mohutnú rastlinu často dorastajúcu do výšky až dvoch metrov, no hlavne obľubujúcu slnko. Vďaka svojej veľkosti poslúži ako skvelá pohľadová bariéra, zakryje nevzhľadný plot či vyplní prázdny kút, no stále len za predpokladu dostatku slnečných lúčov počas celého dňa. Druhou podmienkou bohatého kvitnutia je jesenná dávka dobre vyzretého kompostu.

Veľmi vysoké odrody topoľovky je dobré... Foto: SHUTTERSTOCK
topoľovka Veľmi vysoké odrody topoľovky je dobré zabezpečiť oporou, aby sa počas letných búrok či vetra nepolámali.

Univerzálna bylinka takmer na všetko

Topoľovka ružová je veľmi cenená liečivá rastlina. Zberajú sa z nej hlavne kvety (rozkvitajú postupne od júna až do septembra) a koreň s vysokým obsahom slizovitých látok. Tie sú výborným prostriedkom na regeneráciu sliznice. Pomáhajú pri vykašliavaní, používajú sa na kloktanie. Topoľovka je však ešte všestrannejšia. Pridáva sa do krémov, pleťových masiek a pleťových vôd. Pomáha pri ekzémoch, regeneruje suchú, popraskanú alebo slnkom spálenú pokožku. Uľaví pri žalúdočných problémoch aj ťažkostiach s močovým ústrojenstvom.

Topoľovka (Alcea rosea var. nigra) má podľa... Foto: SHUTTERSTOCK
topolovka, nigra Topoľovka (Alcea rosea var. nigra) má podľa niektorých výskumov najvyšší obsah účinných látok. Čaj z kvetov uľaví pri žalúdočných ťažkostiach, odvar sa používa ako kloktadlo pri problémoch s aftami a zápaloch hltana.

Liečivý príbuzný z voľnej prírody

Hlavne v oblasti Záhorskej, Podunajskej a Východoslovenskej nížiny sa na vlhkých a na živiny bohatých pôdach, lúkach a pasienkoch, ale aj popri cestách a rybníkoch môžete stretnúť s trvácim ibišom lekárskym (Althaea officinalis), ktorý je už od stredoveku známou liečivou rastlinou.

Ibiš lekársky je voľne rastúca liečivá... Foto: SHUTTERSTOCK
ibiš lekársky Ibiš lekársky je voľne rastúca liečivá rastlina, ktorú nájdete aj v našej prírode. Využíva sa podobne ako topoľovka ružová.
m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Radi trávite čas záhradkárčením? Podeľte sa o vaše skúsenosti. Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #žalúdok #črevá #pestovanie #okrasná záhrada #liečivá rastlina #topoľovka #topoľovka ružová #ibiš ružový #liečivka #ibiš lekársky #ibiš #kloktadlo #vykašliavanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december