5 šikovných trikov, ako si udržať bohato kvitnúce trvalky aj v pekelne horúcom počasí

Trvalky sú nenáročné na pestovanie, no starostlivosť o ne musí priebežne pokračovať aj v lete.

19.08.2023 14:00
kvety, polievanie, dievča, georgíny Foto:
debata

Nebojte, nejde o nič komplikované, no ak chcete, aby vám kvitli čo najdlhšie, určitým rutinným prácam sa nevyhnete.

1. Vlahu im dodajte včas. Nečakajte, kým zvädnú

V závislosti od druhu, priebehu počasia a pôdy, v ktorej rastliny rastú, treba v prípade nedostatku prirodzených zrážok prispôsobiť aj množstvo doplnkovej závlahy. Suchomilnejšie druhy, ako sú rudbekie či echinacey znesú aj dlhodobejšie horúčavy. Celkom inak je to so stračonôžkami, vysokými floxami metlinatými, heléniami alebo s astilbami. Všetky tieto druhy v suchu veľmi trpia, čo v lete nie je ničím výnimočným. Dôkladne ich preto zalievajte a hlavne ešte skôr, než im listy zvädnú.

Náš tip: Aj okrasný záhon treba udržiavať bez burín, pretože ide o silného konkurenta trvaliek v príjme vody a živín. Vhodné je, pôdu prekypriť po zálievke, keď vlaha vsiakne, čím zároveň predídete tvorbe škodlivého prísušku.

ruže Čítajte aj 18 ideálnych spoločníkov pre ruže, no levanduľa medzi nimi nie je. Prečo jej prítomnosť rastlinám škodí?

2. Zbavte sa odkvitnutých častí

Druhom, ktoré kvetné púčika nasadzujú postupne, treba pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety skôr, ako začnú dozrievať semená, lebo rastlina na to vynakladá veľa energie a nové púčiky nasadzuje v oveľa menších počtoch. Pravidelne, každý druhý či tretí deň sa preto prejdite po záhrade s nožnicami v ruke a ostrihajte odkvitnuté kvety georgín, helénií, rudbekií, echinaceí, krások a ďalších opakovane nakvitajúcich trvaliek vo vašej záhrade. Okrem toho, že podporíte dlhé kvitnutie, porast prečistíte, prevzdušníte a skrášlite.

3. Zrežte celé stonky

Niektorým druhom trvaliek prospieva i to, keď im po odkvitnutí neodstrihnete len suchý kvet, ale rovno celú kvetnú stonku pár centimetrov nad pôdou. Takto nielen, že udržíte zdravší porast, pretože staršie stonky a listy sú náchylnejšie napríklad na napadnutie múčnatkou, ale zároveň podporíte rastliny v nasadzovaní nových kvetných stoniek. Tento postup funguje napríklad pri rebríčkoch (Achillea), rumanovci farbiarskom (Anthemis tinctoria), rudbekiách (Rudbeckia), heléniách (Helenium), slnečníčkach (Heliopsis) aj hlaváčoch kaukazských (Scabiosa caucasica).

echinacea purpurová Čítajte aj Echinacea: Expertka na posilnenie imunity aj boj proti únave. Nenáročná trvalka už dávno neponúka len odtiene ružovej

4. Rozdeľte trsy skoro kvitnúcich druhov

Mnohé trvalky kvitnúce z jari či začiatkom leta v auguste už doslova oddychujú. Ide napríklad o kosatce (Iris), skoro kvitnúce ľaliovky (Hemerocallis), niektoré druhy klinčekov (Dianthus) alebo kamzičník (Doronicum). Teraz je ten správny čas podobrať trsy rastlín rýľovacími vidlami, opatrne ich zbaviť prerastenej buriny (hlavne v prípade kosatcov je typickým problémom pýr), trs opatrne rozdeliť na niekoľko častí a tie rozsadiť na nové miesta. Samozrejme prihliadajte na vhodné stanovištné pomery podľa druhu a vysadené rastliny výdatne zalievajte, aby sa úspešne ujal, čo vám dajú najavo tvorbou nových listov.

Náš tip: Po rozdelení rastlinám skráťte listy aspoň o tretinu, čím zmenšíte povrch odparovania vody. Dbajte aj na to, aby boli rany na koreňoch vzniknuté pri delení čo najmenšie.

Na jar kvitnúce kosatce môžete rozmnožiť alebo... Foto: SHUTTERSTOCK
kosatce, delenie Na jar kvitnúce kosatce môžete rozmnožiť alebo omladiť delením od konca júla do polovice septembra. V prípade horúceho leta je lepší neskorší termín.

5. Doprajte im oporu

Vyššie druhy tvoriace bohaté trsy sa zväčša nezaobídu bez opory, hlavne ak ich pestujete v nie celkom zapojených porastoch. Často majú tendenciu nakláňať sa až poliehať, čo je typické napríklad pre ťažšie kvety echinaceí a floxov metlinatých.

Rovnaké problémy môžu nastať v neskoršom období s typickými jesennými trvalkami ako sú astry, chryzantémy či trváce slnečnice málokveté (Helianthus decapetalus). Počas kvitnutia môžu byť stonky s kvetmi také preťažené, že stačí jeden jesenný dážď a problém je na svete. Už počas leta je preto vhodné, pripraviť týmto druhom adekvátne opory. Je dôležité, aby ste ich výšku postupne prispôsobovali rastu rastlín. Nebojte, na krásne záhona to neuberie. Mnohé z opôr sa dajú prispôsobiť tak, že počas kvitnutia ich prakticky nevidieť, no rastlinu držia kompaktnú na tých správnych miestach.

Ktoré trvalky by ste mali určite podoprieť?

Najmä pre vyššie rastúce druhy a odrody, ktoré zároveň tvoria bohaté a ťažké súkvetia. Dôležité však je, aby boli inštalované včas, ideálne hneď z jari v začiatkoch rastu. Nečakajte, kým rastliny dosiahnu svoju plnú výšku, lebo potom už riskujete polámanie výhonkov.

Opory sa osvedčili napríklad pre: stračonôžky • pivonky • klinčeky bradaté • astry • topoľovky • vyššie odrody georgín s väčšími a ťažkými kvetmi • floxy metlinaté • slnečnice málokveté • maky východné • echinacey.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #echinacea #pivonka #trvalky #rudbekia #delenie rastliny #opory
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december