Jednoduchý spôsob, ako si z hortenzií vytvoriť bohato kvitnúci raj bez prehnaných nákladov

Hortenzie kalinolisté sú obľúbené záhradné rastliny a niet sa čomu čudovať. Kry zostávajú kompaktné, nesú veľké žiarivé kvety a kvitnú nepretržite niekoľko mesiacov.

19.08.2023 06:00
hortenzie Foto:
debata

Ak ste aj vy podľahli ich čaru a stále nachádzate nové a nové zákutia, kam by sa tieto okúzľujúce kry hodili, zbytočne nemíňajte financie za nákup rastlín. V prípade, že sú vaše hortenzie vitálne, jednoducho si ich rozmnožte. Z jednej rastliny tak môžete len za cenu niekoľkých minút práce získať doslova desiatky nových krov.

hortenzia, hortenzia kalinolistá Čítajte viac Hortenzie bez kvetov: Odhaľujeme 4 najčastejšie príčiny a ich riešenia. Zamyslite sa, jedna sa určite týka aj vašich rastlín

Neúspechu sa obávať nemusíte

Vrcholové odrezky odobraté v júni až auguste spoľahlivo zakoreňujú a týka sa to prakticky všetkých najčastejšie pestovaných druhov hortenzií u nás. Jediné, čo by mohlo zmariť vašu snahu je nedostatočná starostlivosť po ich napichaní do substrátu. Dbajte na to, aby mali dostatok vlahy, no nestáli vo vode, aby ste ich nevystavili spaľujúcemu letnému slnku, no zároveň aby mali dostatok svetla. Zakoreňovanie v skleníku, alebo aspoň v miniskleníku vám prácu o niečo uľahčí a výsledný efekt urýchli.

Ako dlho budete čakať?

Zvyčajne trvá menej ako dva týždne, kým sa na odrezkoch vytvoria základy nových korienkov. Spoznáte to tak, že teraz už mladým rastlinkám začnú pučať nové lístky. Vtedy ich presaďte do samostatných črepníkov.

Po tom, čo sa objavia aspoň tri nové páry... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzie Po tom, čo sa objavia aspoň tri nové páry listov, môžete rastový vrchol zaštipnúť, čím podporíte vývin bočných výhonkov. Pred prvými mrazmi mladé hortenzie preneste na prezimovanie dovnútra. Na jar, po pominutí neskorých mrazov ich vysaďte do záhrady.
hortenzia kalinolistá Čítajte viac Udržať hortenzie modré je jednoduchšie, než si myslíte. Tajomstvo úspechu sa skrýva v dostupnosti jediného prvku
Hortenzia z odrezkov krok za krokom
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rozmnožovanie #odrezky #hortenzie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december