Pokračovanie článku: 7 letničiek, ktoré môžete vysiať na jeseň. Prezimujú a na jar extra skoro rozkvitnú. Spravte si plán a nakúpte semienka

Orlíček obyčajný (Aquilegia vulgaris)

Pestujte ho ako dvojročku – v júni až auguste vysejte po dve semená do zakoreňovačov na predpestovanie mladých rastliniek. Približne po 4 až 8 týždňoch ich presaďte do samostatných črepníkov a keď prekorenia substrát, vysaďte ich na záhon. Termíny si treba naplánovať tak, aby orlíčky na záhonoch stihli do zimy ešte dobre zakoreniť. Na jar vám potom krásne zakvitnú. Ak rastlinám vyberiete vhodné stanovište (polotieň), ďalej sa budú vysemeňovať samy a kvitnúť každý rok.

Odrody, ktoré nás zaujali: ‘Blue Barlow’, ‘Black Barlow’, ‘Nora Barlow’, ‘Christa Barlow’, ‘Purple Barlow’, ‘Heidi’.

Semená orlíčku klíčia pomerne dlho. Pokojne... Foto: SHUTTERSTOCK
orlíček obyčajný Semená orlíčku klíčia pomerne dlho. Pokojne môže trvať aj dva či tri týždne, kým sa objavia prvé klíčne lístky.

Stračonôžka (Delphinium)

Rastliny sú, pokiaľ ide o tvorbu kvetov pomerne chladnomilné. Potrebujú približne šesť chladných týždňov, aby zakvitli. To je aj hlavný dôvod, prečo sú najkrajšie na jar. Hoci by teplota nemala klesnúť pod bod mrazu, no ani vystúpiť nad 10 °C. Pre stračonôžky je ideálna priama sejba začiatkom jesene. Prezimujú a skoro na jar rozkvitnú. Zároveň ich môžete vysiať aj skoro na jar. Vtedy zakvitnú začiatkom leta a vy si tak predĺžite sezónu a zaistíte prísun krásnych kvetov do vázy. Semená vysievajte pokojne až 0,5 cm hlboko, pretože na klíčenie potrebujú tmu. Pôda by nemala byť chladnejšia ako 13 °C.

Odrody, ktoré nás zaujali: ‘QIS White’, ‘QIS Light Pink’, ‘QIS Dark Blue’, ‘Guardian Blue’, ‘Morpho Grand Blue’.

Stračonôžky sú pomerne vysoké letničky, ktoré... Foto: SHUTTERSTOCK
stračonôžka Stračonôžky sú pomerne vysoké letničky, ktoré potrebujú oporu. Vysiať si môžete dokonalé farebné „more“.
hortenzia kalinolistá Čítajte aj Udržať hortenzie modré je jednoduchšie, než si myslíte. Tajomstvo úspechu sa skrýva v dostupnosti jediného prvku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letničky #stračonôžka #jesenné vysievanie #orlíček #nevädza
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december