Tvarujte čili papričky pre maximálnu úrodu: Jednoduchý pestovateľský trik má výrazný vplyv aj na štipľavosť plodov

Čili papričky majú dlhú vegetáciu, preto plne dozrievajú neskôr ako klasické zeleninové papriky. Častokrát drobné kríčky však bývajú až neuveriteľne bohato obsypané plodmi.

22.08.2023 06:00
čili Foto:
debata

Niektoré odrody papriky čínskej (Capsicum chinense) majú navyše sklon k prílišnému rozkonárovaniu sa a k zahusťovaniu spodných partií, čím vytvárajú naozaj husto olistené kríčky. V kombinácii s bohatou násadou sa tak k plodom často nedostáva toľko slnečných lúčov, koľko by na správne dozretie a vyfarbenie sa potrebovali. Ako tento nežiaduci stav vyriešiť bez toho, aby ste sa museli vzdať časti úrody či nesprávnym zásahom poškodili rastliny? Možno neviete, ale čili papričky vo všeobecnosti veľmi dobre reagujú na rez. Znamená to, že kríčky môžete bez obáv presvetliť (samozrejme s mierou, aby ste sa vyhli úpalu plodov), prípadne im aj úplne odstrániť niektoré z bočných výhonkov.

paprika Čítajte aj Zachráňte si úrodu papriky: Len 3 jednoduché kroky vám zaručia výnimočné plody ešte v tejto sezóne

Všimnite si, že mnohé tvoria akoby kmienky, ktoré sa rozkonárujú až vo výške 20 či 30 cm. Aj na kmienku však z pazúch listov zo spiacich púčikov vyrastajú bočné výhonky, podobne, ako v prípade kolíkových rajčín zálistky. Všetky tieto výhonky by ste mali odstrániť až po prvé prirodzené vetvenie (po prvé plnohodnotné bočné výhonky s plodmi). Bočné výhonky sa však budú postupne znova objavovať, preto ich vylamujte priebežne, aby kmienok čili zostal čistý.

Čili papričkám prospeje, ak budete z kmienka... Foto: dobrasemena.cz
čili, rez, kmienok Čili papričkám prospeje, ak budete z kmienka pravidelne odstraňovať listy a bočné výhonky vyrastajúce zo spiacich púčikov.

Kedy sú čili papričky pripravené na zber?

Najvyššie množstvo kapsaicínu (štipľavosti), chuťových a aromatických látok obsahujú úplne vyvinuté plody v botanickej zrelosti. Čili preto zberajte vtedy, keď sa plod vyfarbí do odrodovo špecifického odtieňa. Niekedy je to červená, žltá, oranžová, ale i hnedá či broskyňová farba. Plod na povrchu neštípe, preto, ak ho nepoškodíte, netreba si pri zbere chrániť ruky rukavicami.

Farebné čili pekne vyniknú aj v črepníkoch na... Foto: dobrasemena.cz
čili Farebné čili pekne vyniknú aj v črepníkoch na terasách a balkónoch. Na tento účel vyberajte kompaktne rastúce odrody ako je napríklad ‘Habanero Neon’, ‘Venezuelan Tiger’, ‘Peito de Moca’, ‘Bahmanian Goat’ či ‘Habanero Red’.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čili #čili papričky #paprika čínska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december