Očkujte ovocné stromy kedykoľvek od jari do konca leta. Umožní vám to praktická výhoda tohto jednoduchého postupu

Očkovanie je skvelým spôsobom, ako sa aj začínajúci záhradkár - ovocinár, môže zoznámiť s krásnym umením rozmnožovania ovocín. Ešte máte pár dní na to, aby ste si vyskúšali takzvaný chip budding.

29.08.2023 14:00
jabloň Foto:
Odporúčané poradie pri letnom očkovaní ovocných druhov, teda na spiace očko (púčik), je nasledovné: slivky, čerešne, marhule, broskyne, hrušky, jablone, myrobalan.
debata

Ide o Forkertovo očkovanie, alebo Forkertov spôsob očkovania, ktorý profesionálni pestovatelia využívajú najčastejšie. Aký na to majú dôvod? Čisto praktický. Tento spôsob očkovania nie je taký závislí na termínoch prúdenia miazgy. Znamená to, že ho môžete použiť pri očkovaní v čase prvej miazgy (v jarných mesiacoch – apríl až máj, prípadne polovica júna) aj druhej miazgy (koncom júla až koncom augusta).

Pri očkovaní ovocných drevín by vám nemal... Foto: SHUTTERSTOCK
očkovanie, štepenie, nôž, ovocinárska žabka, očkovací nôž Pri očkovaní ovocných drevín by vám nemal chýbať dokonale ostrý očkovací nôž a ideálne ani záhradnícka (ovocinárska) žabka. Záhradnícke nožnice, obväzový materiál (PVC páska, gumičky z prírodného kaučuku), a samozrejme štítky na označenie naočkovanej odrody.

Ako postupovať ďalej, keď sa očko ujme?

  • Keď sa očko ujme (spoznáte to tak, že približne po 10 dňoch jeho listová stopka pri jemnom dotyku sama odpadne), môžete o 2 až 3 týždne prerezať štepársku pásku – neskôr sama odpadne.
  • V prípade ujatia na jeseň k očku nahrňte pôdu, čím zaistíte ochranu pred vymrznutím. Vo februári až v marci ju odhrňte.
  • V predjarí novej sezóny zrežte očkovanec 10 až 15 cm nad ujatým očkom, takzvaným rezom na čapík, ranu zatrite štepárskym voskom.
  • Počas nasledujúcej vegetácie odstraňujte všetky výhonky vyrastajúce pod miestom očkovania.
  • Ujatý letorast môžete vyviazať k opore, čím dosiahnete rast rovných výpestkov.
  • Pri dobrom raste budete môcť ponechaný čapík zrezať ešte v tej istej sezóne rezom na ostro, teda hneď nad miestom vyrastania nového výhonka. Vzniknutú ranu opäť zatrite.
maliny Čítajte aj Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum
1. Letorasty na získanie letných očiek odrežte...
2. Správne vyzreté letorasty vhodné na odber...
+53. Z letorastu odoberte očko so štítkom kôry,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hruška #jabloň #očkovanie #Forkertovo očkovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december