Pokračovanie článku: Vínne mušky útočia na slovenské kuchyne: Zastavte ich jediným naozaj fungujúcim spôsobom skôr, ako vás pripravia o nervy

Prevencia je fajn, no problém nevyrieši

Rád, ako sa vínnych mušiek zbaviť nájdete neúrekom. Fungujúcou prevenciou je ukladať ovocie a zeleninu do dobre tesniacich nádob. Treba však myslieť na to, že vínne mušky ocenia aj pivo, mlieko, kečup, džemy či ocot. A ak triedite kuchynský bioodpad, rozhodne všetok vyneste do vonkajšej nádoby hneď, ako vznikne. Inak si vytvoríte doslova mušiu liaheň. A ak si myslíte, že ovocie stačí prekryť kuchynskou utierkou, rovno zabudnite. Jeden večer som skúsila dať na misku s rajčinami papier na pečenie a upevnila som ho gumičkou. Poriadne po obvode postláčala, všetko na oko tesnilo. Ráno som ho spokojne odkryla a ten roj mušiek, čo na mňa vyletel, ani nestojí za komentár. Rovnako dopadol aj pokus s použitím voskového obrúska a potravinovej fólie. Nič okrem pevne uzavretej dózy na potraviny ich nezastaví.

Zakrývanie ovocia a iných, pre vínne mušky... Foto: SHUTTERSTOCK
vínna muška Zakrývanie ovocia a iných, pre vínne mušky lákavých potravín je super nápad, no neverili by ste, cez aké mikromedzery sa dokážu prešmyknúť.
kompost Čítajte aj Zhnité ovocie, mravce, zápach aj príliš veľa pokosenej trávy: Toto sú 4 veľké problémy kompostovania a ich riešenia

Pasca, ktorá naozaj funguje

Na boj proti vínnym muškám sa mi osvedčili jedine pasce s atraktantom. Umiestnite ich na kuchynskú linku alebo tam, kde máte s muškami najväčšie problémy. Už po niekoľkých hodinách uvidíte prvé úspechy. Pri silnom výskyte atraktant v pasci každé dva až tri dni obnovte.

Pasce môžu mať niekoľko variant:

  • Menšiu nádobu naplníte látkou, ktorá mušky veľmi láka a na otvor dáte lievik (kuchynský alebo vyrobený z papiera). Trik spočíva v tom, že mušky sa cezeň dostanú dnu, no už nie von.
  • Ak použijete nádobku bez lievika, potom k vábiacej tekutine pridajte kvapku prostriedku na umývanie riadu. Je dôležitý kvôli zníženiu povrchového napätia roztoku. Bez neho by mušky dokázali odletieť.
  • Dobre funguje aj zaváraninový pohár s viečkom, do ktorého urobíte šroubovákom otvory.
Pasca s lievikom je obľúbeným spôsobom, ako ich... Foto: SHUTTERSTOCK
vínne mušky Pasca s lievikom je obľúbeným spôsobom, ako ich populáciu v byte znížiť na minimum. Ale pozor! Medzi lievikom a pohárom nesmie byť žiadna medzera, inak ju vínne mušky rýchlo využijú na únik.
zelené hnojenie Čítajte aj Takéto je tajomstvo úrodnej pôdy bez traktora aj vlečky hnoja. Po sezóne jej vráťte to, čo vám dala v podobe úrody
Lákadlá, ktorým mušky v pasci neodolajú:

jablčný ocot, 100-percentná jablková šťava, biele víno alebo kúsok čerstvého droždia s lyžičkou cukru rozmiešaný v troche vlažnej vody, kúsok jablka, banánu – stačí šupka, rajčiny.

Top pasca na vínne mušky, ktorá sa v našej domácnosti osvedčila najviac. Túto kombináciu atraktantov musíte vyskúšať.
Video

Je jasné, že mušiek sa do poslednej nezbavíte, keďže v tomto období sa roja naozaj všade (všimnite si len okolie nádoby na bioodpad pred vaším domom), no po použití pasce rozhodne pocítite, že zo stoviek sú desiatky až jednotky. A to už možno hovoriť o úspechu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vínne mušky #ovocné mušky #pasce
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december