Rastlina s vôňou jabĺk expresne rýchlo lieči kašeľ, pomáha pri žalúdočných vredoch, zápaloch aj kožných vyrážkach

Liečivá bylina dostala názov podľa nezameniteľnej vône. Ak jej plstnaté listy pošúchate medzi prstami, ucítite vôňu jabĺk. Avšak jablčník obyčajný môžete poznať aj pod rôznymi ľudovými názvami, ako biela burina, samaritánka či vonný klas.

16.09.2023 08:00
kašeľ, nádcha, chrípka, vírus, žena, choroba Foto:
debata (2)

Vo všeobecnosti by ste jablčník obyčajný mohli nájsť v krovinách a na rumoviskách južného Slovenska, ale nie je až takou bežnou bylinou. Naopak, veľmi dobre sa dá pestovať v záhrade. Stačí mu dopriať teplé a svetlé stanovište, pričom mu veľmi neprekáža ani sucho. Ocení ľahšiu priepustnú pôdu s dostatkom vápnika. Na jednom stanovišti bude prosperovať 5 až 7 rokov. Jablčník obyčajný (Marrubium vulgare) sa podobá na hluchavku. Vzhľadom síce nezaujme, no pre liečivé účinky je veľmi cenený, a tak sa oplatí, mať ho stále poruke.

Liečivé účinky

Jablčník obyčajný sa užíva ako súčasť čajov pri chorobách žlčníka, tráviacej sústavy, pri nechutenstve, srdcovej arytmii, pri poruchách cievneho obehu a na zníženie tlaku, na vlhký kašeľ a pri zápale priedušiek. Úľavu prináša aj astmatikom, kedysi sa dokonca používal pri liečbe tuberkulózy. Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu a pretože má aj protizápalové účinky, kúpeľmi s odvarom z jablčníka sa liečia kožné vyrážky.

Z jablčníka zberajte kvitnúcu vňať od júna do... Foto: SHUTTERSTOCK
jablčník obyčajný Z jablčníka zberajte kvitnúcu vňať od júna do septembra. Sušte ju v tieni alebo v sušičke najviac pri 40 °C.

Sirup proti kašľu aj na žalúdočné vredy

Ak vás trápi kašeľ, žalúdočné vredy, ochorenia žlčníka alebo pečene, ako podpornú liečbu vyskúšajte sirup z jablčníka. Ak pestujete rastlinu, pripravíte si ho zo 100 g čerstvej vňate, 500 g cukru a 750 ml prevarenej a vychladnutej vody. Vňať nechajte cez noc lúhovať a nasledujúci deň k scedenému nálevu pridajte cukor. Varte do zhustnutia. Pri ťažkostiach užívajte 2– až 3-krát denne po dve lyžičky. Ak nepestujete rastlinu, sirup, rovnako ako sušená vňať jablčníka sú dostupné v lekárni.

Čaj z jablčníka si pripravíte zaliatím dvoch... Foto: SHUTTERSTOCK
jablčník obyčajný Čaj z jablčníka si pripravíte zaliatím dvoch čajových lyžičiek čerstvej alebo jednej lyžičky sušenej vňate 250 ml horúcej vody. Nechajte 10 až 12 minút lúhovať a pri zdravotných problémoch pite príjemne teplý čaj 3-krát denne. Pripravte sa však na horkastú chuť.

Z priamej sejby

Ak zoženiete semienka, jablčník môžete siať na jeseň – začiatkom októbra, alebo na jar v apríli. Dobré je, použiť pri sejbe značkovaciu plodinu, napríklad reďkovku (na jar), pretože tak ľahšie vyplejete rastúcu burinu. Jablčník totiž vzchádza veľmi pomaly. Klíčenie môžete urýchliť tak, že semená najskôr na niekoľko hodín namočíte do vody, len potom ich treba okamžite vysiať – nesmú opäť preschnúť.

nádchovník Čítajte aj Nádchovník vás zachráni v čase chrípky a nádchy. Zásobte sa ním už teraz, aby ste boli pripravení zabojovať proti jesenným chorobám

Z predpestovaných priesad

V tomto prípade začnite so sejbou osiva do zakoreňovačov koncom marca a rastlinky potom saďte na záhon v druhej polovici mája. Ak si chcete prácu uľahčiť, na jar si u pestovateľov kúpte rastliny jablčníka a tie vysaďte do záhrady. Nejde o bežne dostupnú rastlinu v hobby predajniach a záhradníctvach, ale na internete ju zoženiete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zápal močového mechúra #kašeľ #jablčník obyčajný #žalúdok a trávenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december