Chcete kvalitnú pálenku? Potrebujete prvotriedny kvas. Dodržte tieto rady a rozhodne sa nechytajte kvasného koláča

Ani dokonalé zariadenie pálenice, ani kumšt skúsených páleničiarov nedokáže z nekvalitného kvasu vyrobiť prvotriedny destilát. Vždy treba používajte len zdravé, zrelé, čisté ovocie.

17.09.2023 09:10
slivky, pálenka Foto:
debata

Nezrelé ovocie obsahuje málo aromatických látok a cukru, no veľa trieslovín a kyselín. Preto je destilát z takýchto plodov nevýrazný, chuťovo mdlý a výťažnosť z takéhoto kvasu je veľmi malá. Nahnité ovocie má málo cukru, slabo kvasí a čo je úplne najhoršie, obsahuje baktérie a plesne.

Ako treba pripraviť ovocie?

Do kvasu ho spracúvajte čo najrýchlejšie, ideálne počas jedného až troch dní. Malo by byť samozrejmosťou, že plody napríklad zašpinené od hliny umyjete. Pre všetky druhy ovocia platí, že plody treba popučiť, pomlieť alebo inak rozdrviť. Tým zmenšíte vzduchové bubliny medzi jednotlivými kúskami. Kyslík totiž spôsobí oxidovanie a plesnenie namiesto toho, aby ovocie správne kvasilo. Kvôli vzduchovým medzerám by sa navyše kvasinky nemohli dostatočne šíriť do celého objemu kvasu. Bobuľové ovocie treba odstopkovať, popučiť, jadroviny pomlieť. Nesmiete však poškodiť kôstky ani semená.

Nádoby na kvasenie

Na prípravu kvasu používajte len nádoby na to určené – plastové potravinárske, drevené alebo nerezové sudy. Pred použitím ich dôkladne umyte a prepláchnite horúcou vodou. Drevené treba dezinfikovať sírnym knôtom.

Prvou etapou kvasenia po založení kvasu je... Foto: SHUTTERSTOCK
marhule, pálenka Prvou etapou kvasenia po založení kvasu je rozkvášanie. Kvasinky sa rozmnožujú na potrebný počet, aby mohli dostatočne vykonávať svoju činnosť. V nádobách počuť jemné šumenie, kvasná zátka začína prepúšťať bublinky.

Pravidlá zakladania kvasu

  • Kvasné nádoby naplňte popučeným ovocím najlepšie naraz, maximálne počas jedného až troch dní.
  • Nemiešajte viacero druhov ovocia v jednom sude.
  • Plňte ich najviac do štyroch pätín. Pri kvasení sa objem kvasu zväčšuje, tak aby vám hmota z nádoby nevytekala.
  • K už rozkvasenému kvasu nepridávajte čerstvé ovocie. Môžete tým proces kvasenia prerušiť.
  • Pridajte kultúrne kvasinky. Zaručia vám dokonalé prekvasenie.
  • Pri nízkej cukornatosti ovocia môžete do hmoty pridať najviac 1 kg cukru na 100 litrov budúceho kvasu. Podporíte tým naštartovanie.
  • Kvas pred uzavretím nádoby premiešajte, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú vzduchové medzery. Neskôr už nemiešajte.
  • Kvasné nádoby uzavrite čo najtesnejšie vekom a na vrch dajte kvasnú zátku. Postavte ich do vzdušnej miestnosti so stálou teplotou. Nemala by vystúpiť nad 25 °C.
slivka, pálenka, destilát, pálenie Čítajte aj Top odrody na prvotriedne destiláty: Slivky, hrušky, jablká a marhule, z ktorých potečie tá najlepšia pálenka

Prečo je teplota počas kvasenia dôležitý faktor úspechu?

Najkvalitnejšie destiláty sa získavajú z kvasov pripravovaných pri 16 až 20 °C. Pri vyšších teplotách kvasinky prestávajú pracovať, nad 30 °C sa začínajú rozvíjajú octové baktérie. Môže dôjsť k octovému kvaseniu a k silnému vyparovaniu alkoholu. Pri teplotách 12 až 13 °C je kvasenie pomalé a môže sa aj úplne zastaviť. Pre takéto prípade existujú špeciálne chladnomilné kvasinky.

Druhou etapou kvasenia je búrlivé kvasenie.... Foto: SHUTTERSTOCK
slivka, pálenka, destilát, pálenie Druhou etapou kvasenia je búrlivé kvasenie. Nastáva, keď je už dosť kvasiniek, ale hmota má ešte veľa cukru. V tejto etape sa prekvasí hlavné množstvo cukru na alkohol. V nádobách to vrie, kvasná zátka intenzívne bublinkuje, môže dôjsť k vytečeniu kvasu, ak ste nenechali dostatočnú rezervu na zväčšenie jeho objemu.
Kvasinky potrebujú pre správne fungovanie živiny, ktorých v kvase nie je vždy dostatok. Preto je vhodné dodať k nemu živnú soľ.

Kvasný koláč neporušte

Oxid uhličitý, ktorý vzniká spolu s teplom ako vedľajší produkt kvasenia, chráni kvas proti napadnutiu octovými baktériami a plesňami. Teplo je zase dôležité pre prácu kvasiniek. Unikajúci oxid uhličitý vynáša na povrch kvasu pevné časti ovocia a tvorí takzvaný koláč, alebo klobúk, ktorý do neho nemôžete zamiešať. Chráni kvas proti prenikaniu vzduchu, odparovaniu liehu, nežiaducim mikroorganizmom a vínnym muškám.

vínne mušky Čítajte aj Vínne mušky útočia na slovenské kuchyne: Zastavte ich jediným naozaj fungujúcim spôsobom skôr, ako vás pripravia o nervy

Kedy je hotovo?

Kvasinky pri dobrých podmienkach postupne premieňajú cukor na alkohol. Keď všetok cukor spotrebujú, alebo stúpne hodnota alkoholu nad prípustnú hranicu, začnú odumierať a kvasenie sa ukončí. Spoznáte to napríklad tak, že kvasný koláč sa začne prepadávať do kvasu (už ho nenadľahčuje tvoriaci sa oxid uhličitý). V tomto momente ho treba odstrániť. Obsahuje nečistoty a len veľmi málo tekutiny, takže si tým neznížite výnos alkoholu. Nádobu po dokvasení hermeticky uzavrite, aby ste zabránili úniku alkoholu, infekcii hmyzom a predišli octovému kvaseniu. Kvas dajte do chladu.

Treťou etapou kvasenia je dokvášanie. V... Foto: SHUTTERSTOCK
jablko, pálenka Treťou etapou kvasenia je dokvášanie. V nádobách môžete ešte počuť jemné šumenie, pukanie, kvasná zátka občas hodí bublinku. V kvase je už veľa alkoholu, kvasinky pomaly odumierajú, ale niektoré ešte dokvášajú zvyšky cukru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pálenie #domáca pálenka #kvas
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december