Najlepšia popínavka na betónové ploty rastie rýchlo a bez opory, no dajte si veľký pozor na zámenu druhov. Jeden je invázny

Betónové ploty medzi jednotlivými pozemkami sú realitou mnohých nových zástavieb rodinných domov.

18.09.2023 06:00
pavinič trojlaločný Foto:
debata

Nie je to najlepšie riešenie súkromia, ale ak sa tak už stane, majitelia často hľadajú zeleň, ktorá by im pohľad na holú stenu aspoň trochu spríjemnila.

Či už ide o plot postavený z betónových panelov alebo debniacich tvárnic, ktorý chcete čo najrýchlejšie zazelenať, vyberať musíte z takých druhov popínavých rastlín, ktoré sa o podklad prichytávajú takzvanými príčapnými (prísavnými) korienkami alebo doštičkami. Tie dokážu bez potreby inej opory rásť aj na plných a relatívne hladkých povrchoch.

tuja, hnednutie Čítajte aj Hnednú a usychajú vám tuje, doslova zo dňa na deň? Jeden drobný detail vám prezradí príčinu
  • Najznámejší je vždyzelený brečtan popínavý (Hedera helix). A hoci ide o druh primárne určený na tienisté stanovište, panašované odrody, ako je napríklad ‘Gold Child’ znesú aj pol dňa páliaceho slnka. Brečtan, ale, rastie relatívne pomaly.
  • Pre rýchly efekt je lepšie, siahnuť po paviniči trojlaločnom (Parthenocissus tricuspidata). Áno, je to opadavý druh, ale výhodou je, že lístie spadne prakticky naraz, takže sa vám nerozfukuje kade-tade po záhrade celú jeseň. Treba však myslieť na to, že rastlina nie je vhodná do úplného tieňa (ak je vaša stranu múru orientovaná na sever, zvoľte brečtan). No aspoň pol dňa slnka stačí na to, aby pavinič prosperoval. Jeho počas sezóny sýto zelené listy sa na jeseň vyfarbujú do oranžovej, až ohnivo červenej. Obľúbená je napríklad odroda ‘Veitchii’ s lesklými listami veľkými až 20 cm. A hoci pavinič miluje slnečné stanovište, vždy by ste mu mali vedieť zabezpečiť dostatočne vlhkú pôdu.
Na ozelenenie betónového plotu paviničom... Foto: SHUTTERSTOCK
pavinič trojlaločný Na ozelenenie betónového plotu paviničom trojlaločným počítajte s výsadbou jednej rastliny na každé štyri metre.

Držte ho pod kontrolou

Pavinič trojlaločný nie je taký invázny a šíriaci sa kade-tade, ako pavinič päťlistý (P. quinquefolia). Ten vám neodporúčame, sadiť si do záhrady, lebo sám sa veľmi rýchlo rozmnožuje, a ak sa raz rozhodnete, že už vám nevyhovuje, ťažko sa ho zbavíte. Naozaj ťažko. A hoci sa vo všeobecnosti tvrdí, že odrody nie sú také ľahko sa šíriace ako základný druh, pri dobrých podmienkach vám rovnako môžu narobiť problémy. Príde však čas, kedy budete musieť vo vami vyčlenenom priestore udržať aj pavinič trojlaločný. Nebojte sa toho. Vezmite nožnice a všetky výhonky rastúce mimo plot odstrihnite. Nedovoľte im napríklad prerastať k susedom, alebo do odkvapových rúr. Pavinič je k rezu veľmi tolerantný a neskôr ho môžete silnejším zásahom bez obáv aj zmladiť.

cyprusovec leylandský Čítajte aj Chcete dvojmetrový, nepriehľadný živý plot už do troch sezón? Zabudnite na tuje. Toto dokáže len jeden druh

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plot #pavinič #popínavka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december