8 praktických rád na prípravu pivnice: Neverili by ste, aké maličkosti rozhodujú o tom, či vám jablká zhnijú a mrkva zgumovatie

Zamýšľate sa nad tým, do akého skladovacie priestoru ukladáte úrodu? Alebo tam jednoducho znesiete všetky debničky s jablkami, kapustou a zemiakmi a ďalej sa nestaráte?

27.09.2023 06:00
uskladnená úroda Foto:
debata

Viete, že si tak veľmi skracujete trvanlivosť plodov? Ideálnu teplotu či vlhkosť nemá v pivnici každý, no základné pravidlá skladovacej hygieny by mali dodržiavať všetci pestovatelia.

1. Vymeťte kúty, dezinfikujte police

Určite nám dáte za pravdu, že čistá pivnica je základom dobrej trvanlivosti uskladnenej úrody. A nejde o to, či máte originálnu pod domom, špeciálnu pod úrovňou terénu záhrady, alebo je vašou pivnicou vodovodná šachta. Všade musí byť čisto a bez plesní. V prvom kroku odstráňte všetko, čo v miestnosti zostalo po minulej sezóne. Regály a debničky poumývajte slabým roztokom dezinfekčného prostriedku a vysušte.

Vhodná je aj dezinfekcia celého priestoru:

  • Pri menších pivniciach použite prostriedok určený na dezinfekciu vody, povrchov v domácnosti i na bielenie. Umyté miestnosti nechajte dôkladne vyvetrať.
  • Väčšie skladovacie priestory sa oplatí síriť. Na jeden kubický meter skladu sa odporúča spáliť 7 g síry. Do miestnosti vstúpte najskôr až po 24 hodinách a potom ju niekoľko dní intenzívne vetrajte, aby zostatková síra nepoškodila uskladnené plodiny.

Raz za niekoľko rokov by ste mali vybieliť steny. Použite napríklad 20-percentné vápenné mlieko s trochou 5-percentnej modrej skalice. Na jeden štvorcový meter steny budete potrebovať asi liter tejto zmesi.

Foto: SHUTTERSTOCK
jablká, zber
rakytník Čítajte viac Rakytník je prísľubom jesene bez chrípky. Začnite posilňovať imunitu sebe aj deťom. Stačí zopár bobúľ denne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Jablká #zemiaky #pivnica #hrušky #koreňová zelenina #skladovanie úrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december