Kam s fazuľou po zbere? Super trik vám zachráni úrodu pred skladovými škodcami - zrniarkou aj moľami

V závislosti od termínu sejby, sa už od konca augusta začína so zberom fazule tyčovej v prípade, že ju pestujete pre suché semená. Dozrieva postupne, preto prebierka približne každý druhý až tretí deň pokračuje aj celý september.

28.09.2023 06:00
fazuľa Foto:
debata

Fazuľové struky pestované na semeno treba nechať na rastlinách až kým samy čiastočne nevyschnú. Hnedé so suchou šupkou zberajte počas slnečného dňa. Následne ich môžete nechať pár dní presušiť a potom vylúskať semená. Pokojne však môžete s lúskaním začať aj hneď a presúšať už len semená bez strukov. Na suchom a teplom mieste ich pokojne nechajte v otvorenej škatuli či v inej nádobe aj týždeň. Dokonale vysušené semená sú jedným z hlavných predpokladov dobrej trvanlivosti fazule. Struky, ktoré sú stále zelené, nechajte ďalej rásť. Ešte majú dostatok času na to, aby tiež dozreli.

Foto: SHUTTERSTOCK
fazuľa

Myslite aj na budúcu sezónu

Najväčšie zdravé a dobre dozreté semená si odložte na sejbu v budúcom roku. Menšie si pripravte na spracúvanie v kuchyni. Skladujte ich v suchých uzatvárateľných pohároch alebo v plechových dózach v suchu a tme. Ak máte dostatok priestoru v mrazničke, pokojne ich zamrazte. Bez obáv aj tie semená, ktoré plánujete použiť na ďalšiu sejbu.

Foto: Lucia Sedláček Harničárová
fazuľa
Nezabúdajte, že pred varením treba fazuľu ideálne na celú noc namočiť do vody.
orechy Čítajte viac 4 tipy, ako mať orechy v zásobe celé roky. Nezatuchnú, nesplesnivejú, no trojka rozdúchava vášne. Čo si o nej myslíte?

Pozor na zrniarku

Larvy tohto skladového škodcu prenikajú do suchých semien a vyžierajú v nich otvory. Zrniarke vyhovujú vyššie teploty, preto vývoj lariev, dospelých chrobákov a kladenie ďalších vajíčok na uskladnené semená fazule pokračuje aj počas zimy. Neriskujte teda, že vo vašej fazuli sa vajíčka škodcu nenachádzajú a radšej celú úrodu preventívne zmrazte. Stačí keď čisté a vysušené semená dáte na 48 hodín do mrazničky. Potom ich vyberiete, necháte rozmraziť, presušiť a uložíte do uzatvárateľných nádob. Všetky potenciálne zárodky škodcu tak budú zničené a dobre skladovaná fazuľa vydrží bez problémov roky.

Zrniarka fazuľová vyhrýza do semien typické,... Foto: SHUTTERSTOCK
fazuľa, zrniarka fazuľová, škodca Zrniarka fazuľová vyhrýza do semien typické, pravidelne okrúhle dierky.
Fazuľa tyčová: Od zberu po uskladnenie
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zber #uskladnenie #fazuľa tyčová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december