Na stromčeku, ku ktorému netreba rebrík, môže dozrieť až 20 kg jabĺk: 6 tipov k výsadbe, aby sa mu u vás darilo

Jablone pestované na štíhlych vretenách sú aktuálne najžiadanejšími ovocnými stromčekmi. Je to hlavne pre ich nenáročnosť na priestor, čo dnes mnohé rodiny bývajúce v novostavbách s malými pozemkami oceňujú.

18.10.2023 06:00
jabloň, jablká Foto:
debata

S nenáročnosťou na priestor sa však spájajú iné, pre niekoho menej skúseného v pestovaní možno prekvapivé či až nečakané potreby takýchto stromov. Štíhle vreteno a nezáleží na tom, či ide o jabloň alebo slivku, potrebuje trochu väčšiu predvýsadbovú prípravu, než klasický stromček. Aby vám výsadba naozaj rodila tak, ako si predstavujete, treba sa vyhnúť pomerne častým začiatočníckym chybám.

1. Dôležitý výber podpníka

Na výsadbu štíhleho vretena musíte mať stromček naštepený výhradne na slabo rastúci podpník. Štandardom pre jablone je M9, výborný pre slivky je Wangenheimova, pre hrušky napríklad MA, MC.

jablká, zber, debnička Čítajte viac Super tip, ako jablká vydržia až do jari. Stačí ich uložiť do debničiek s listami tohto stromu. Dôvod vás prekvapí

2. Oporná drôtenka je povinná

Plytké korene nezvládajú 100-percentné kotvenie stromov v pôde. Bez opornej konštrukcie sa tak zvyšuje riziko ich vyvrátenia pri silnom vetre či nadúrode. Neverili by ste, ale napríklad z jedného stromčeka v tvare štíhleho vretena odrody ‘Pinova’ pokojne pozberáte 15 až 20 kg stromov a vezmite si, že ich bez problémov môžete sadiť menej ako meter od seba. Skvelé, však? Oporná drôtenka v prípade štíhleho vretena fixuje stredník (neslúži na vyväzovanie konárov). Pevné koly by ste mali dať do zeme aspoň 50 cm. Drôty sú tri, napnuté vo výške 60, 120 a 180 cm.

Ideálna výška stromčeka v tvare štíhleho... Foto: SHUTTERSTOCK
štíhle vreteno, jabloň Ideálna výška stromčeka v tvare štíhleho vretena pestovaného v záhrade je 2 až 2,5 m.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jabloň #Pinova #štíhle vreteno #výsadba ovocných stromov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december