Pokračovanie článku: 7 tipov, ako mať dokonalú záhradu bez míňania stoviek eur v záhradných centrách: Na čom všetkom môžete ušetriť?

2. Keď už novú rastlinu kúpite, tak ju pred vysadením rozdeľte

Stavíme sa, že ste to ešte nikdy nespravili. Jednoducho ste si kúpili vysnívanú trvalku v záhradníctve, vybrali ste ku z črepníka a vysadili. Niekedy však stačí, dobre si ju obzrieť a zistíte, že hlavne staršie rastliny sa dajú pred umiestnením do záhrady rozdeliť. Nákupnú veľkosť za sezónu získajú späť a vy budete mať dve rastliny za cenu jednej. Tento postup veľmi dobre funguje pri okrasných trávach, heucherách, pakostoch aj funkiách. Skúste si ich nabudúce lepšie prehliadnuť už v predajni. Budú sa dať rozdeliť? Zvažujte ešte pred kúpou.

3. Odoberajte odrezky

Ďalším spôsobom, ako si bezplatne rozšíriť množstvá rastlín v záhonoch, ale aj v kvetináčoch a balkónových debničkách je odoberanie a zakoreňovanie odrezkov. Toto je skvelý postup na rozmnožovanie nielen byliniek, ako sú rozmarín, šalvia či levanduľa, ale aj okrasných krov a muškátov. Či už odoberiete bylinné, drevité alebo koreňové odrezky, vyžaduje to trochu cviku a na nové rastliny si počkáte o niečo dlhšie. Radosť z úspechu je však o to väčšia.

Mimo vegetačné obdobie môžete okrasné listnaté... Foto: SHUTTERSTOCK
odrezky, okrasne kry, rozmnozovanie, drevité odrezky, Mimo vegetačné obdobie môžete okrasné listnaté kry (tavoľník, orgován, kolkvícia, vajgela, trojpuk, zob vtáčí, pajazmín...) rozmnožovať drevitými odrezkami.
hortenzie Čítajte aj Jednoduchý spôsob, ako si z hortenzií vytvoriť bohato kvitnúci raj bez prehnaných nákladov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ako ušetriť #prírodné postreky #domáce hnojivá #substráty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december