6 častých chýb, ktoré záhradkári opakujú pri sadení ovocných stromčekov: Vyhnite sa im a drahý výpestok sa perfektne ujme

Ovocie z vlastnej záhrady chutí najlepšie. Hoci má drobné chybičky krásy, je naše, mnohokrát doslova vymodlené a získané tvrdou prácou. Výhodou dnešného sortimentu je, že si ovocný stromček môžu vysadiť aj tí, ktorí nedisponujú rozsiahlou záhradou či rovno ovocným sadom.

01.11.2023 06:00
sadenie, výsadba, sadiť, ovocný strom, Foto:
debata (1)

Výpestky štepené na slabo rastúcich podpníkoch nezaberú veľa miesta, no opateru potrebujú. A rovnako aj správne vysadenie. „Hodiť“ kúpený stromček do jamy určite nestačí.

Kedy je najlepšie sadiť?

Vo všeobecnosti sa na vysádzanie ovocných stromčekov najviac hodia dva termíny – jeseň a jar. V podstate sa nedá jednoznačne povedať, ktorý je úplne najlepší, pretože oba majú isté špecifiká a obmedzenia. Veľa záleží hlavne na sadenom ovocnom druhu.

  • V rámci jesene hovoríme o období od polovice októbra do konca novembra (alebo do príchodu celodenných mrazov). Aktuálna a naozaj vhodná je výsadba jabloní, hrušiek a drobného ovocia ako sú egreše, ríbezle, maliny, černice, ale aj arónie, drienok, muchovníka, zemolezu…
Výhody Nevýhody
Veľký výber sadivového materiálu. Hrozí riziko, že výpestky nestihnú do zimy zakoreniť a vymrznú (hlavne v severnejších oblastiach a pri teplomilnejších druhoch).
Výpestky zakorenia ešte do príchodu zimy.  
Lepšie využijú zimnú vlahu.  
Rýchlejšie vstúpia do vegetácie.  
broskyňa, broskyne Čítajte aj Veľký problém broskýň, na ktorý treba myslieť dvakrát: Iba jarný postrek vám úrodu spoľahlivo neochráni
  • Ak sa povie, že určité druhy ovocných stromov je lepšie sadiť na jar, rozhodne sa tým nemyslí máj, ale obdobie hneď, ako rozmrzne pôda. Jar je vhodná pre teplomilnejšie marhule, broskyne, orechy, jedlé gaštany a exotickejšie druhy, ako sú napríklad aktinídie (kivi) alebo figovník.
Výhody Nevýhody
Teplomilnejšie výpestky sa vyhnú mrazom. Menší výber sadivového materiálu.
  Neskorší nástup do vegetácie.
  Čím neskôr stromček vysadíte, tým viac sa oň musíte starať (zalievať, nastielať).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sadenie ovocných stromov #ovocné odrody #jeseň v záhrade
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december