Veľký problém broskýň, na ktorý treba myslieť dvakrát: Iba jarný postrek vám úrodu spoľahlivo neochráni

Kučeravosť listov broskýň je najvážnejšou chorobou tohto druhu, ktorá môže nielen zničiť úrodu, ale aj nezvratne poškodiť celý strom.

31.10.2023 14:00
broskyňa, broskyne Foto:
debata (1)

Huba Taphrina deformans infikuje už mladé listy krátko po vypučaní, čím spôsobí ich predčasné odumieranie. Minimum aktívnej listovej plochy sa prejaví na nedostatočne vyživených plodoch, ktoré opadávajú, a na celkovej zlej kondícii stromu. Pri silnom napadnutí môžu dokonca odumierať jednotlivé konáre. Nebuďte preto ako mnohí záhradkári, ktorí túto vážnu chorobu broskýň stále podceňujú, a včas proti nej zasiahnite.

Prevencia je základ úspechu

Výskyt kučeravosti listov broskýň závisí od priebehu počasia, a to hneď v niekoľkých štádiách: krátko pre vypučaním, v čase pučania a niekoľko týždňov po vypučaní stromov. Pri nestálom a veľmi premenlivom počasí sa preto riziko infekcie odhaduje veľmi ťažko. Najhoršie je, že ak už spozorujete prvé príznaky napadnutia, niet už cesty späť. Zásah v čase, keď sa rozvoj choroby na strome začal, neprinesie uspokojivé výsledky. Preto sú v tomto prípade alfou a omegou úspechu preventívne postreky:

  • Musia byť dôkladné a výdatné (zmývacie).
  • Aplikované pri teplote nad 7 °C.
  • Prvý sa robí už na jeseň, keď začnú opadávať listy, alebo krátko po ich úplnom opadnutí.
  • Na jar zasiahnite v štádiu nalievania púčikov, keď z nich ešte netrčí takzvané myšie uško.
marhule Čítajte aj Mŕtvica marhúľ: Zvádzate boj o prežitie stromov? Dodržte 12 kľúčových pravidiel a infekcii nedáte šancu

Možnosti ochrany

Účinné sú meďnaté, prípadne sírnaté prípravky. V malospotrebi­teľskom balení sú aktuálne dostupné len Cuproxat SC a Champion 50 WG. V prípade počasia, ktoré nie je na rozvoj huby také priaznivé, by mal jeden postrek v správnom čase stačiť. Ak je chladno, pretrváva dážď a hmlisté rána, každých desať dní je až do obdobia tesne pred rozkvitnutím dobré postrek opakovať. Tu už však dávajte pozor na možné riziko fytotoxicity a použite organický fungicíd. Ak dávate prednosť postrekom bez rizika zostatkových rezíduí, na jeseň skúste zmes prípravkov CuproTonic a BorOil s väčším množstvom vody. Na jar použite zmývací postrek zo zmesi prípravku Kocide 2000 (30 g/10 l vody) a BorOil (40 až 60 ml/10 l vody). V prípade pretrvávajúceho chladného a daždivého jarného počasia siahnite po prípravku Folicit (50 ml/10 l vody), ktorý je odolný proti dažďu. Pre spoľahlivý účinok sa odporúča postrek opakovať každých sedem dní od objavenia sa prvých lístkov až do začiatku kvitnutia stromov.

broskyňa Čítajte aj Letný rez ovocných stromov: Dôležitý krok k bohatej úrode zvládne každý, bez ohľadu na skúsenosti

Ako spoznáte, že máte problém?

Príznaky napadnutia broskýň kučeravosťou sú také špecifické, že ich nemožno s ničím zameniť. Infikované listy sa po vypučaní neprirodzene skrúcajú, hrubnú, sfarbujú sa dočervena. Tvoria sa na nich pľuzgiere, na spodnej strane môžete vidieť biele povlaky huby. Pri silnej infekcii choroba poškodzuje aj mladé plody.

Foto: SHUTTERSTOCK
kučeravosť listov broskýň, broskyňa, broskyne

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #broskyne #kučeravosť broskýň jesenný postrek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december