6 dôležitých úloh, ktoré musíte stihnúť v novembri: Tieto práce ochránia ovocné stromy pred škodcami, chorobami aj mrazmi

Pre mnohých je jeseň obdobím svetlonosov, tekvicových koláčov a prechádzok krásne sfarbenou prírodou. Pre pestovateľov ovocných stromov je však november len ďalším mesiacom dôležitých prác.

07.11.2023 06:00
muž, dôchodca, ovocný sad, jablká, zber, košík Foto:
debata

Áno, tešiť sa môžete z pozberanej úrody, no tým starostlivosť nekončí. Ignorovanie nevyhnutných jesenných úloh môže viesť k oslabeniu drevín, k zníženiu výnosov a k zvýšenej náchylnosti na škodce a choroby v novej sezóne. Čas, ktorý aj v tomto mesiaci investujete do sadu sa vám o pár mesiacov vráti v podobe krásne zakvitnutých a neskôr bohato rodiacich stromov.

1. Zbavte kmene starej borky a prezimujúcich škodcov

Kôra, hlavne starších drevín je drsná a poskytuje skvelé útočisko na prezimovanie rôznych vývojových štádií škodlivého hmyzu. Mnohí záhradkári sa pri ošetrovaní postrekmi zameriavajú hlavne na korunu, no pritom si neuvedomujú, že hlavne na jeseň a skoro na jar sú práve kmene najväčším zdrojom hmyzích zárodkov, ktoré tu pod ochranou hrubej borky čakajú na vhodné počasie. Ak teda máte staršie ovocné stromy, určite si ideálne do polovice novembra (pred príchodom prvých silnejších mrazov) nájdite čas a použitím jemnej drôtenej kefy z kmeňov stromov a hrubších kostrových konárov odstráňte hrubú borku (neodlupujte ju nasilu). Pod stromy si nezabudnite natiahnuť plachtu alebo kus kartónu, aby ste odstránenú borku, prípadne machy a lišajníky spolu s prezimujúcimi štádiami škodcov mohli zlikvidovať. Spáľte ich v kachliach alebo vyhoďte do komunálneho odpadu.

lišajníky, ovocné stromy Čítajte viac Skutočná pravda o lišajníkoch na ovocných stromoch vás vyženie do záhrady: Kupujte kefy, no jednu vec nikdy nerobte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň v ovocnom sade #jesenný postrek #bielenie kmeňov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december