Nájdete sa v zozname? Obyvatelia týchto lokalít sa už túto jeseň môžu tešiť na školské ovocné sady a komunitné záhrady

Už 8. novembra 2023 sa v obci Pača v okrese Rožňava začala výsadba unikátneho ovocného sadu.

09.11.2023 19:00
ovocný sad, jablone, jablko, dieťa, chlapec Foto:
debata

Nájdete v ňom odrody, ktoré kedysi Rusíni bežne pestovali, no dnes už nie sú v záhradách samozrejmosťou. Sad má prispieť k záchrane starých a krajových odrôd a obyvateľom obce poskytnúť priestor vhodný na relax. TASR o tom informovala Eva Sládková, komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Projekt komunitného sadu v Pači je výsledkom spolupráce centra Živica so samosprávou. Cieľom výsadby je vytvoriť multifunkčný komunitný priestor, prispieť k záchrane miznúcich odrôd ovocných drevín a pomôcť obci s adaptáciou na klimatickú zmenu. „Chceme mladšej generácii pripomenúť, aké dôležité je udržiavať tradície a charakter dediny. Našimi hlavnými prioritami sú komunitná spolupráca, podpora biodiverzity a vytvorenie miesta na vzdelávanie a relaxáciu. Naša obec má len niečo viac ako 500 obyvateľov, ale má šikovných ľudí, ktorým záleží na miestnej komunite, kultúrnych koreňoch a tradíciách,“ uviedla za samosprávu koordinátorka projektu Diana Vidinská.

Odborníkov na výsadbu v rámci projektu poskytlo centrum Živica, samospráva určila vhodný pozemok. Sad s ovocnými drevinami vznikol na netradičnom mieste, a to v strmom svahu pri historickom Ľudovom dome. „Verím, že spríjemní život v obci, stane sa miestom utužovania susedských vzťahov, bude prinášať úrodu počas celej sezóny,“ dodal za mimovládnu organizáciu František Cimerman.

Ilustračná fotografia CEEV Živica Foto: zivica.sk
ilustračná foto OZ Živica, NEPOUZIVAT Ilustračná fotografia CEEV Živica

Podobnú aktivitu pripravujú aj v Martine

Dnes, 10. novembra 2023 tu začnú budovať komunitnú záhradu starých odrôd ovocných stromov. Nachádzať sa bude v areáli Základnej školy s materskou školou Priehradná. Zástupca primátora mesta Stanislav Thomka priblížil, že okrem výsadby ich čaká aj postupné zveľaďovanie okolia komunitnej záhrady. „Dlhodobo sme mali myšlienku vybudovať v Martine komunitnú záhradu pre obyvateľov a projekt Jedlé ostrovy nám výborne zapadol do tejto idey,“ uviedol. Nový šat dostane aj priestor bývalého petangového ihriska.

Ako zhodnotil manažér projektu z Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica František Cimerman, mesto našlo pozemok, ktorý má z hľadiska logistiky vynikajúcu polohu. Je pri škole a škôlke a zároveň blízko zariadenia pre seniorov, medzi rodinnými domami. „Historicky sa tam nachádzal čerešňový sad, a tak symbolicky prinavrátime do mesta starú odrodu čerešne,“ povedal. Sad podľa Cimermana zároveň podporí biodiverzitu a zlepší mikroklimatické pomery na pozemku a jeho okolí. Úrodu bude prinášať počas celej sezóny, pričom bude dostupný širokej verejnosti, ktorú plánujú zapájať priamo do starostlivosti o sad. „Očakávame, že sa v tejto práci nájdu miestni záhradkári, dôchodcovia, študenti, rodičia s deťmi, jednoducho všetci, ktorým sú takéto aktivity blízke,“ doplnil Cimerman.

Ilustračná fotografia CEEV Živica Foto: zivica.sk
ilustračná foto OZ Živica, NEPOUZIVAT Ilustračná fotografia CEEV Živica

A to nie je všetko

Podľa informácií, ktoré na svojich webových stránkach uvádza centrum Živica, na Slovensku pribudne celkovo 13 nových sadov starých odrôd ovocia. Desať bude školských a tri komunitné, ktoré majú slúžiť širokej verejnosti. S výsadbou prvého školského sa začalo už 25. októbra 2023 v Oravskom Veselom. „Cieľom týchto sadov je chrániť a v krajine šíriť genofond starých ovocných stromov na školských pozemkoch a tiež podporiť lokálnu biodiverzitu. Navyše, v školách vzniká nový priestor na výučbu vonku, čo deti častokrát mimoriadne vítajú,“ vysvetlil manažér projektu SadOVO CEEV Živica František Cimerman a dodal, že jeden takýto sad plánujú vysadiť aj na Luníku IX v Košiciach. „Aj toto je cesta, ako tamojšie deti nadchnúť pre spoločnú vec.“

sadenie, výsadba, sadiť, ovocný strom, Čítajte viac 6 častých chýb, ktoré záhradkári opakujú pri sadení ovocných stromčekov: Vyhnite sa im a drahý výpestok sa perfektne ujme

V rámci projektov SadOVO a Jedlé ostrovy realizované CEEV Živica pribudnú počas jesene 2023 ovocné sady v týchto mestách:

  • 25.10. (Sadovo) Oravské Veselé
  • 26.10. (Sadovo) Trstená
  • 7.11. (Jedlý ostrov) Kežmarok
  • 8.11. (Jedlý ostrov) Pača
  • 10.11. (Jedlý ostrov) Martin
  • 13.11. (Sadovo) Snina
  • 14.11. (Sadovo) Svidník
  • 15.11 (Sadovo) Veľké Kapušany
  • 16.11. (Sadovo) Košice – Luník IX
  • 24.11. (Sadovo) Rakovice
  • 27.11. (Sadovo) Šaľa a Galanta
  • 28.11. (Sadovo) Prievidza

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Slovensko #regióny #ovocný sad #komunitná záhrada #výsadby ovocných drevín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december