Snažíte sa zachrániť živý plot z krušpánu? Nezmeškajte poslednú šancu tohto roka: Proti vijačke zasiahnite týmto postrekom

Vijačka krušpánová pochádza z juhovýchodnej Ázie a v Európe bola prvýkrát spozorovaná v roku 2007 v Nemecku. Dnes už, žiaľ, patrí k nevítaným stáliciam z radov škodcov okrasných drevín aj u nás.

11.11.2023 14:00
krušpán, vijačka krušpánová, Foto:
debata (2)

Húsenice tohto motýľa dokážu na rastlinách krušpánov spôsobiť silné poškodenia. Za rok majú bežne dve generácie, no pri teplej jeseni, čo je prípad aj posledných rokov, nie je ničím výnimočným ani tretia. Prezimujúce húsenice sa na krušpánoch začínajú živiť podľa priebehu počasia od polovice marca do začiatku apríla, húsenice druhej generácie sa objavujú od konca júna do augusta.

Neviditeľný zabijak

Zákernosť vijačky spočíva nielen v rýchlosti, akou dokáže dospelé kry zdecimovať, ale hlavne v tom, že húsenice ich začínajú požierať zvnútra. Predstavte si, aké sú zdravé a pravidelne tvarované krušpány husté a hneď vám bude jasné, že všimnúť si zelenú húsenicu nebude jednoduché. Hoci môže mať dĺžku až 3,5 cm, jej sfarbenie je dokonale maskovacie. Už v priebehu niekoľkých dní húsenice vijačky poškodia veľké množstvo listov, ktoré následne hnednú a usychajú. Keď sa táto farebná zmena vzhľadu kra začne prejavovať aj z jeho vonkajšej strany, máte veľký problém. Musíte sa vysporiadať s pomerne veľkým počtom húseníc.

krušpán, vijačka krušpánová Čítajte viac Krušpánu už dávno odzvonilo: Nahraďte ho jednou z týchto 6 drevín a živý plot budete mať ako z katalógu

Máte stále pekné krušpány? Pravidelne ich kontrolujte

Áno, preventívna kontrola je jediným spôsobom, ako môžete zasiahnuť skôr, než sa vijačka príliš rozmnoží. Doslova sa prehrabávajte konárikmi, nazerajte dovnútra krov, rozhŕňajte vetvičky a neváhajte si na pomoc zobrať lupu. Hoci si možno nevšimnete priamo húsenice, pomerne výrazným znakom prítomnosti vijačky krušpánovej na rastlinách sú pavučiny so zachyteným trusom.

Nebráňte sa chémii

Ak vám na krušpáne záleží, siahnite po chémii. Vijačka je až príliš agresívna a rýchla na to, aby ste experimentovali s babskými radami a nebodaj sa snažili húsenice vyzbierať. Videla som niekoľko rokov tvarovaný živý plot s výškou takmer dva metre, ktorý zožrali za jednu sezónu. Zostalo z neho len suché torzo.

Foto: SHUTTERSTOCK
vijačka krušpánová, krušpán
  • V malospotrebi­teľských baleniach sú proti vijačke krušpánovej dostupné prípravky: Karate ZEON 5 CS, Lepinox Plus, Neemazal TS, Sanium Ultra (predtým Decis Protech), Sanium Ultra AL (skratka AL znamená, že ide o roztok na priame použitie).
  • Proti škodcovi môžete zasiahnuť aj ekologickými prípravkami, no pamätajte na to, že ich účinnosť nie je taká intenzívna ako v prípade chémie, čo môže byť pri vijačke problém. Každopádne, voľbu necháme na vás. Z ekoprípravkov sú dostupné napríklad Floravita Citro alebo Karanimba Mikro.

Posledný postrek krušpánov aplikujte skôr, než si mladé húsenice vijačky z jesennej generácie medzi listami utkajú husté belavé kokóny, v ktorých prezimujú, a ktoré ich ochránia nielen pred mrazom, ale aj proti postrekom.

Keďže listy krušpánu majú ochrannú voskovú... Foto: SHUTTERSTOCK
vijačka krušpánová Keďže listy krušpánu majú ochrannú voskovú vrstvu, do postrekovej kvapaliny treba pridať aj zmáčadlo.
Top 8 nenáročných drevín na živé ploty

Vyberte si podľa svojich preferencií: Ihličnatú, vždyzelenú listnatú, s krásnymi kvetmi či žiarivými plodmi.

Fotogaléria
Hlohyňa šarlátová je vždyzelená drevina vhodná...
Vavrínovec lekársky patrí medzi...
+5Aj driene sú vhodné na výsadbu živých plotov,...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krušpán #vijačka krušpánová
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december