Pozor na sneh padajúci zo strechy. Ak niekoho zraní, čakajú vás problémy: Meter kubický môže mať hmotnosť až 500 kg

Strechu domu berieme ako samozrejmosť. Chráni nás pred dažďom, vetrom aj snehom, bez nej nie je možné bývať. Napriek tomu jej pravidelnú údržbu a kontrolu často podceňujeme, pričom napríklad v zime môže byť pôsobením snehu a ľadu vystavená záťaži až stoviek kilogramov.

12.12.2023 06:00
sneh, strecha Foto:
debata

V zime však nejde len o to, aby sa strecha pod hmotnosťou snehovej pokrývky neprepadla. Dôležité je tiež zamedziť náhlemu zosuvu veľkých snehových dosiek, takzvaných strešných lavín. Napriek tomu, že zabezpečenie strechy proti zosuvu snehu nariaďuje hneď niekoľko zákonných noriem, nie každý ich rešpektuje. Zodpovednosť a teda aj náhrada škody je pritom vždy na majiteľovi nehnuteľnosti.

Situáciu na streche nepodceňujte

Na ochranu pred zosuvmi snehu zo striech myslí aj slovenská legislatíva. Konkrétne vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z. ustanovuje podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu. Napríklad uvádza, že strešná konštrukcia musí chrániť stavbu pred účinkami vonkajšej klímy, zachytávať a odvádzať zrážkové vody, zabraňovať ich vnikaniu do konštrukcií a zachytávať sneh a ľad tak, aby neohrozovali chodcov a účastníkov cestnej premávky. Rovnako je legislatívne dané, že šikmá strecha stavby so sklonom strešných rovín viac ako 25 stupňov musí mať zachytávač zosúvajúceho sa snehu.

Foto: SHUTTERSTOCK
sneh, strecha, cencúle

Podľa advokáta JUDr. Petra Raka zosuvy snehu na pozemky susedov spadajú pod Občiansky zákonník, podľa ktorého sa vlastník musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Masy snehu takýmto zásahom sú. Navyše, majiteľa nehnuteľnosti zaväzuje na zabezpečenie povinností súvisiacich s hromadením a zosuvom snehu aj Stavebný zákon.

Komu patrí sneh?

Kto má odstraňovať sneh spadnutý zo strechy alebo zabezpečiť, aby nepadal na susedný pozemok? Je to celkom jednoduché. Platí totiž, že za sneh či ľad je v tomto prípade zodpovedný majiteľ stavby. Ten je tiež povinný sneh na vlastné náklady odpratať. A to napríklad aj z chodníka pred domom, pokiaľ sa sneh zosunul z jeho strechy napriek tomu, že od mája 2018 majú povinnosť starať sa o schodnosť chodníkov správcovia komunikácií, nie občania z priľahlých nehnuteľností. Rovnako treba dať pozor na tvoriace sa cencúle, ktoré visia nad verejným chodníkom alebo cestou. Aj ich uvoľnenie je nebezpečné a môže spôsobiť nielen škody na majetku, ale hlavne ujmy na zdraví okoloidúcich.

sneh, zima, záhrada, striasanie snehu zo stromov, tuja Čítajte viac Využite sneh vo svoj prospech a nedovoľte mu, stať sa ničivou katastrofou: Naučte sa, kde v záhrade pomáha a kedy škodí

Môže vás to stáť nemalé peniaze a problémy s úradmi

Ak sneh či ľad z vašej strechy spôsobia škodu na majetku suseda a vy ste mali právnu povinnosť a možnosť tomu zabrániť, ste za takúto škodu zodpovední. Vašou povinnosťou je jej náhrada susedovi. Ide napríklad o situáciu, keď ľad z vašej strechy poškodí auto či iný majetok suseda. Rovnako sa to týka poškodenie zdravia či v najhoršom prípade života.

Foto: SHUTTERSTOCK
strecha, sneh

Pozor na odmäk

Robíte si na dvore cestičky, odhadzujete sneh zo stojiska pre auto na hranicu pozemku alebo ho nahŕňate k susedovmu múru? Nerobte to. Pri odmäku by mohol spôsobiť podmáčanie stavby či záhrady a spôsobiť vám opletačky so susedom. Pokiaľ ide o padanie snehu alebo cencúľov, veľmi nebezpečné sú hlavne strechy s plechovou krytinou, ktorá sa rýchlo zahrieva. Ak masa snehu padá, môže nabrať rýchlosť až 50 km/h. Meter kubický mokrého snehu môže mať pritom hmotnosť 500 i viac kilogramov. Padajúce veľké bloky sneh zo strechy tak bez problémov zničia zaparkované auto a v najhorších prípadoch dokonca usmrtia človeka. Rozhodne preto netreba väčšie masy snehu na streche podceňovať.

záhrada, mráz, sneh, zima, krhla, plast Čítajte viac Rýchlo zazimujte vodu v záhrade, nech mráz nepotrhá sudy a nenarobí škody na automatickej závlahe, jazierku ani bazéne

Riešenia podľa normy

Proti zosuvom snehu zo striech je navrhnutá protisnehová ochrana, ktorej pravidlá určuje technická norma EN 1991–1–3/NA1:2007 (EUROKÓD 1) zaťažovanie konštrukcií – zaťaženia snehom. Vzhľadom na zmenu charakteru klímy a silné lokálne zrážky aj v snehovej podobe dnes odborníci odporúčajú kombinovať líniové sneholamy s bodovými, ako sú rozrážače, protisnehové škridly a háky, a ich rovnomerné rozmiestnenie po celej ploche strechy. Výber, rozmiestnenie a inštalácia strešných prvkov, ktoré majú zabrániť nárazovému zosunu veľkých blokov snehu je však taká komplexná a vysoko odborná téma, že ju treba prenechať odborníkom. Nejde totiž len o to, že si vyberiete jeden z ochranných prvkov. Prihliadať tiež musíte na typ strechy, jej sklon, či druh strešnej krytiny. Jedno je však jasne dané – správne navrhnutá a zrealizovaná strecha so všetkým, čo k tomu patrí, vám na niekoľko desiatok rokov zabezpečí pokojný spánok bez obáv z katastrofy aj v prípade, že sa so snehom doslova roztrhne vrece.

Foto: SHUTTERSTOCK
strecha, sneh

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sneh #zima #padajúci sneh
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december