Pozor, aby vám pokuta za prevoz stromčeka nepokazila Vianoce: Polícia SR radí, ako si ho bezpečne doviezť až domov

Na streche auta či v kufri? Ako dostať stromček z predajne bezpečne až domov?

15.12.2023 14:00
vianočný stromček, prevoz, auto, kúpa Foto:
debata

V aktuálnom období nie je ničím výnimočným, vidieť vianočný stromček prevážaný na streche či v kufri auta. Podľa pplk. PaedDr. Zuzany Hrabovskej z Odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ je to v poriadku, ak dodržíte určité pravidlá. „Vianočný stromček sa považuje za náklad. Preprava nákladu je upravená v ustanovení § 51 zákona NR SR č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov v zmysle ktorého musí byť náklad (teda vianočný stromček) na vozidle riadne umiestnený, rozložený a upevnený, aby neohrozoval bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, neznečisťoval ani nepoškodzoval cestu ani jej okolie, nespôsoboval nadmerný hluk, neznečisťoval ovzdušie a nezakrýval svetlomety a svietidlá vozidla, odrazové sklá, tabuľku s evidenčným číslom a vyznačenie najvyššej povolenej rýchlosti,“ zdôraznila Hrabovská. Vianočný stromček si preto musíte zodpovedne a riadne zabezpečiť tak, aby sa pri zmene rýchlosti jazdy alebo zmene smeru jazdy vozidla nezošmykol, neprevrátil, nespadol alebo sa inak voľne nepohyboval.

Na uchytenie stromčeka nepoužívajte elastické,... Foto: SHUTTERSTOCK
auto, vianočný stromček, preprava, kúpa Na uchytenie stromčeka nepoužívajte elastické, ale pevné upínacie popruhy. Otočte ho kmeňom dopredu - v smere jazdy. Prúdenie vzduchu vám tak nepoškodí konáre. Úplne ideálne je, ak vám stromček pri kúpe zabalia do sieťky. Pri kurtovaní omotajte kmeň a pripevnite ho k strešným nosičom. To isté urobte so špicou stromu. Stromček sa nesmie pohybovať dopredu, dozadu, ani do strán.

Kedy ho treba označiť?

Pri preprave vianočného stromčeka treba pamätať aj na ustanovenia § 26 vyhlášky MV SR č. 30/2020 Z.z. o dopravnom značení: Pri preprave nákladu, ktorý prečnieva vozidlo vpredu alebo vzadu o viac ako 40 cm alebo nákladu prečnievajúceho vozidlo do strany, musí byť prečnievajúci koniec nákladu označený reflexným značením. Aj toto má presne dané parametre. Musí mať červené a biele pruhy široké 70 až 100 mm smerujúce od pozdĺžnej strednej roviny vozidla pod uhlom 45° nadol. Najmenšia plocha tohto označenia musí byť 0,16 m2, pričom táto plocha musí mať tvar pravouholníka s dĺžkou jednej strany najmenej 400 mm. „Z uvedeného vyplýva, že pri preprave vianočného stromčeka na streche vozidla je potrebné stromček označiť v prípade, ak prečnieva o viac ako 40 cm vpredu a vzadu ako aj v prípade prečnievania do strán,“ doplnila Zuzana Hrabovská z Odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ.

A chcete stromček prevážať priamo v aute,... Foto: SHUTTERSTOCK
vianočný stromček, kúpa, prevoz A chcete stromček prevážať priamo v aute, odporúčame, pripraviť si dostatok starých diek či plachiet. Myslite na to, že ihličnaté druhy „púšťajú“ lepkavú živicu a jej čistenie nie je žiadna sranda. Stromček treba riadne pripevniť aj vtedy, ak ho prevážate na zadných sedadlách auta. V prípade prevozu v kufri so sklopenými zadnými sedadlami kmeň zaprite o pravé predné sedadlo. Rovnako ako pri prevoze na streche použite na pripevnenie pevné textilné popruhy.
V prípade prepravy vianočného stromčeka v kufri auta odporúčame stromček upevniť tak, aby pri náhlej zmene jazdy nemohlo dôjsť k jeho posunu.
pplk. PaedDr. Zuzana Hrabovská, Odbor komunikácie a prevencie, Prezídium PZ
vianočný stromček, predaj, kúpa, výber Čítajte viac Je naozaj najvyšší čas, kúpiť vianočný stromček: Ktorý si vybrať, prečo ním klepnúť o zem a aké sú priemerné ceny?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočný stromček #pokuta za prevoz
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december