12 faktov o imele odhalí, že nie je iba symbolom Vianoc: Čo ho spája s Ježiškom, prútikármi, kravami a vtáčím trusom?

Imelo je naozaj fascinujúce. Rastie vysoko v korunách stromov a prežíva tak, že zapúšťa haustóriá do drevného pletiva svojho hostiteľa.

18.12.2023 06:00
imelo Foto:
debata

Ide o poloparazita, pretože zo stromu čerpá minerálne látky a vodu, kým sacharidy a všetko ostatné si tvorí samo fotosyntézou. Asimilátmi, ktoré hostiteľovi vracia, ho čiastočne chránia proti hubovým chorobám i niektorým škodcom.

1. Dôsledne si vyberá

Imelo biele pravé (Viscum album) najčastejšia rastie na listnáčoch z čeľade ružovitých (v južných oblastiach našej krajiny sa rado usídli na jabloniach), vŕbovitých, slezovitých a bôbovitých, pričom v závislosti od oblasti často uprednostňuje len určitý druh hostiteľa. Stretnúť sa môžete aj s poddruhmi, ako je imelo biele borovicové a imelo biele jedľové.

Guľovité trsy imela môžu byť naozaj veľké a na... Foto: SHUTTERSTOCK
imelo biele Guľovité trsy imela môžu byť naozaj veľké a na jednom strome v desiatkach kusov, čo už môže viesť k jeho poškodeniu.

2. „Levitujúce“ gule

Imelo je vždyzelené a guľovité trsy majú často i metrový priemer. Z diaľky sa môže zdať, že na stromoch sú veľké hniezda, alebo levitujúce gule. Nenápadnosť drobných kvetov vyvažujú biele guľôčky – jedovaté plody. Tie dozrievajú práve v decembri a pôsobia ako perly. Našim predkom prišli magické, preto imelu prisudzovali rôzne čarovné schopnosti.

Foto: SHUTTERSTOCK
imelo

3. Veľmi záleží na tom, kde rastie

Najzázračnejšie je podľa povier to imelo, čo rástlo na hlohu alebo jabloni, pričom namočené do vína zaháňalo zlých duchov a strašidlá. Konárik pod vankúšom v detskej postieľke mal pomôcť od zlých snov. Imelo z liesky bolo vzácne hlavne pre prútikárov. Ten, ktorý mal z neho prútik, vraj vždy spoľahlivo našiel vodu.

4. Záruka lásky a šťastia

Už keltskí kňazi rezali imelo presne na Nový rok zlatým (niekedy sa uvádza, že strieborným) kosákom s prianím lásky a šťastia. Zvyk vešania imela zviazaného červenou stuhou na/nad dvere vychádza z dávneho presvedčenia, že udrží rodinu navždy pohromade a zabráni vstupu psoty, čarodejníc a zlých duchov do príbytku. Tradičný vianočný bozk pod imelom má zamilovanému páru zaručiť lásku a šťastie na celý ďalší rok, preto bolo dôležité, tento zvyk pravidelne dodržiavať.

Foto: SHUTTERSTOCK
imelo, Vianoce

5. Len darované

Aby zázračné účinky imela naozaj fungovali, v žiadnom prípade si ho nemôžete kúpiť, či odtrhnúť sami. Podľa povier by ste mali zelené konáriky dostať darom. Len tak sa ich magická sila prejaví.

6. Konárik na štedrovečerný stôl

Ak aj imelo nevešiate nad dvere, skúste myseľ otvoriť tradíciám a drobným konárikom si prizdobiť aspoň štedrovečerný stôl. Naši predkovia verili, že takto pritiahnete šťastie, hojnosť a zdravie pre všetkých členov rodiny, ktorá bude súdržná a vo všetkých rozhodnutiach jednotná.

7. Preč s ním včas

Historické pramene zaoberajúce sa symbolikou rastlín uvádzajú, že podľa dávnych zvykov treba imelo a všetky sviatočné dekorácie, v ktorých ho použijete odstrániť a ideálne aj spáliť najneskôr 6. januára. Platí to dokonca aj pre cezmínu, brečtan a ihličnaté konáriky, aby ste predišli 12 mesiacom nešťastia, alebo úmrtiu v rodine.

Foto: SHUTTERSTOCK
imelo, Vianoce

8. Na hnisavé rany aj pre kravy

S imelom sa v dávnej minulosti toľko čarovalo, až získalo osobitné miesto aj v ľudovom liečiteľstve. Výťažok z bobúľ pomiešaný so živicou a včelím voskom liečil rôzne hnisavé rany a vredy. S prímesou vinných kvasníc ste získavali skrášľovací kozmetický prostriedok a imelo, ktoré rástlo na boroviciach sa dokonca pridávalo kravám do krmiva, aby mali „tučnejšie mlieko“.

9. Kolíska pre Ježiška

Pôvodne keltská symbolika imela sa v kresťanskom svete zmenila na legendu, ktorá hovorí, že imelo bolo kedysi stromom, z ktorého Jozef vyrezal kolísku pre Ježiška. Po 33 rokoch ho Rimania vyrúbali a z kmeňa vyrobili kríž, na ktorom Ježiša ukrižovali. Tento druh sa potom od hanby zmenšil na malé kríčky, ktoré bez iných stromov nedokážu prežiť. Parazitujúci život imela má symbolizovať život veriacich, ktorí sú sčasti živí z Kristovho tela. Zároveň rastlina zahŕňa šťastím všetkých, ktorí pod ňou prejdú.

vianočná ruža, vianočná hviezda, prýštec najkrajší Čítajte viac Pestovatelia odhalili tajomstvo krásne vyfarbených vianočných ruží a pridali rady, aby vám vydržali dlhé mesiace

10. Liek nielen na kŕčové žily

Za hlavný liečivý účinok imela sa pokladá jeho schopnosť regulovať krvný tlak odstraňovaním vápenatých usadenín z cievneho systému a predchádzať tak srdcovým a mozgovým príhodám. Pozitívne účinky boli zistené aj pri liečbe epilepsie, neplodnosti a poruchách štítnej žľazy. Pri kŕčových žilách sa odporúčajú kúpele nôh vo vode s imelovou tinktúrou.

11. Môže byť nebezpečné

Imelo nie je medovka, ani lipový kvet. Hoci sa radí medzi liečivé rastliny, nepodceňujte jeho jedovatosť. Svojvoľné ordinovanie ako prírodného liečiva sa laikom v žiadnom prípade neodporúča. Užívať ho treba veľmi opatrne a len pod dohľadom lekára. Jednotlivé rastliny imela majú dokonca rôzny obsah látok podľa toho, na akom strome rastú, a v akom období roka sa zberajú.

krb, kozub, drevo, oheň Čítajte viac Super trik, ako pri kúrení v kozube či kachľovej peci nezadymíte sklenené dvierka ani nevyúdite obývačku

12. Po krajine sa šíri v truse

Konkrétne v truse vtákov, ktoré skonzumujú bobule. Po tom, čo prejdú ich tráviacim traktom, vylúčené semená sa pomocou lepkavej látky na ich povrchu zachytia na konároch stromov. Ak ide o vhodný hostiteľský druh vyklíčia a nové imelo začne rásť.

Klíčiace semienka imela uchytené v kôre svojho... Foto: SHUTTERSTOCK
imelo biele Klíčiace semienka imela uchytené v kôre svojho hostiteľa.
+5

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Vianoce #dekorácie #imelo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december