Zo záhrad ju vytlačili zemiaky, no my voláme po jej návrate: Toto je 10 dôvodov, prečo by ste kvake mali dať šancu

Pestovať túto zeleninu v teplejších oblastiach našej krajiny môže byť problematické. No všetci záhradkári z podhorských či horských oblastí, ktorým nie je dopriata taká bohatá druhová skladba zeleniny a dlhá sezóna, zbystrite. Kvaka je presne pre vás.

19.12.2023 06:00
kvaka Foto:
debata (5)

Napriek tomu, že zemiaky nie sú naším domácim druhom, stali sa bežnou a v podstate nenahraditeľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Dnes už o nich mnohí možno ani netušia, že do Európy putovali až z Južnej Ameriky a dlho v ľuďoch vzbudzovali nedôveru. I tak sa im podarilo, vytlačiť kvaku z jedálneho lístka Slovákov, hoci dovtedy bola pre niektoré regióny jednou zo základných potravín. Významné miesto späť na tanieroch si zatiaľ nevydobyla. Výnimkou sú len oblasti so stále pretrvávajúcimi tradíciami v príprave tejto výživovo hodnotnej zeleniny. Prečo by jej však aj ostatní mali dať šancu? Tu je našich 10 dôvodov:

1. Ak vám budú tvrdiť, že kvaka chutí ako kŕmna repa, neverte im. V šľachtených odrodách by ste akúkoľvek nepríjemnú pachuť hľadali márne.

2. Trápiť sa nemusíte ani s výberom konkrétnej odrody. Vzhľad buliev sa môže mierne líšiť, no na využití, chuti či zdravotných benefitoch nestratíte, hoc zvolíte ktorúkoľvek. Najviac pestované sú kvaky so žltou dužinou, u nás napríklad ‘Helenor’ a ‘Dalibor’, fialovú šupku a bielu dužinu má ‘Brora’.

Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka

3. Semienka si kúpite len raz. Pretože odrody ponúkané v sortimente osív nie sú hybridné, každú sezónu si na hriadke môžete nechať niekoľko rastlín, ktoré v ďalšom roku zakvitnú a vy z nich pozberáte semená. Na kvake je skvelé to, že pri skladovaní v dobrých podmienkach si udrží 90-percentnú klíčivosť 4 až 5 rokov.

4. Ak sa vám nechce tráviť čas sejbou a predpestovávaním priesad, počkajte do mája a na trhu si kúpte priesady. Dajte však pozor na to, aby boli predávané nie ako voľnokorenné, ale s koreňovým balom. Kolový koreň môže mať problém s ujatím po vysadení.

mrkva, zber Čítajte viac Super tip, ako uskladniť zeleninu v teplej pivnici: Ani po mesiacoch nebude gumová, ale krásne svieža, pevná a chrumkavá

5. Ste z chladnejšej a vlhkejšej pestovateľskej oblasti? Kvaka je zelenina presne pre vás. Samozrejme, dopestujete ju aj inde, no už budete vyžadovať o niečo viac pozornosti, hlavne pokiaľ ide o doplnkovú závlahu v letných mesiacoch a ochranu proti skočkám.

6. Chutí aj čerstvá (surová). Ešte malé buľvičky zberané priebežne počas leta môžete konzumovať celé, podobne ako reďkovku (aj so šupkou).

Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka

7. Je to ideálna zelenina do zásoby na zimu. Ak ju pestujete s týmto cieľom, na zber máte kopec času až do obdobia tesne pred prvým silným mrazom. Buľvy znesú až –10 °C.

Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka

8. Hviezda zimnej kuchyne. Kvaku môžete podávať ako prílohu, no aj hlavné jedlo. Opečená na olivovom oleji zvonku karamelizuje a zosladne. Výborná je s kuskusom, no i pečená s cibuľou, cesnakom, cviklou, a s inou zeleninou. Na záver stačí pridať len čerstvé bylinky. Šaláty teplé aj studené, polievky či ako náhrada zemiakov na všetky spôsoby. Kvaka sa zíde vždy.

Jednoduchý recept na varínsku kvaku

Video

9. Bohatý zdroj vitamínov (C, A, B 1, B6, E) a minerálnych látok (Ca, K, Mg). Vďaka vyššiemu obsahu vlákniny pozitívne pôsobí pri žalúdočných ťažkostiach, ochoreniach čriev, ale oceníte ju aj pri artritíde, osteoporóze a doliečovaní zlomenín. Dostatočné množstvo draslíka pomáha z krvi odbúravať kyselinu močovú, preto by kvaku mali pravidelne konzumovať ľudia trpiaci dnou alebo reumou.

Obľúbenou zeleninou bola kvaka napríklad aj na... Foto: SHUTTERSTOCK
kvaka Obľúbenou zeleninou bola kvaka napríklad aj na Liptove. Varili z nej omáčku nahusto a pridávali ju do fazuľovej polievky.

10. Kvaka je základom zdravého stravovania. Má nízky obsah kalórií, minimum tukov, no vysokú výživovú hodnotu. Ak si ju aj sami nemôžete/nechcete dopestovať, rozhodne ju v regáloch so zeleninou neprehliadajte. No pozor na častú zámenu s okrúhlicou. Ako zelenina je síce tiež zdravá, no jej výživové hodnoty sú oveľa nižšie.

Aj na Kysuciach mala kvaka spolu s kapustou, cesnakom, cibuľou a strukovinami najväčšie uplatnenie v kuchyni. Podľa pamätníkov nebolo domu, kde by kvaku bielu a žltú nemali zasadenú.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kvaka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december